Om Brännland Iscider

Med svenska äpplen & norrländsk kyla ska Brännland Cider skapa en exklusiv iscider för en krävande internationell marknad. Begynnelsen på en nordisk vintradition.

Brännland Cider startade 2010 som en dröm om att göra cider på Norrlandsäpplen. E!er två års försök, misslyckanden och nya upptäckter kom vi till slutsatsen att svenska äpplen i kombination med det kalla norrländska klimatet lämpade sig allra bäst för att framställa Iscider, eller som den kallas i sitt ursprungsland, Cidre De Glace.

Vad är iscider?

Iscidern utvecklades i Quebec i Kanada i början av 90-talet och är ett isvin gjort med äpplen istället för vindruvor som råvara.

2005 fastställdes en kvalitetsbeteckning för Iscider i Quebec. Beteckningen stipulerar att den äppelmust som används vid framställning av Iscider ska koncentreras med hjälp av naturlig kyla.

Mycket få platser i världen kan garantera den återkommande kalla produktionssäsong som krävs för att producera Iscider. Norra Sverige är en av de platserna och vintersäsongen i kombination med sötsyrliga svenska äpplen utgör baskomponenterna i vår Iscider.

Om produktionen

Ur fryst äppelmust extraherar vi, med hjälp av utomhuskylan under vårvintern, en koncentrerad cidermust med en sockerhalt på mellan 35 och 40 brix.

Cidermusten jäses långsamt till ett bärnstensfärgat isvin med lika delar tydlig syra, varm sötma och kraftfulla äppelaromer. Inga tillsatser såsom socker, alkohol eller färgämnen är tillåtna i produktionen.

Våra äpplen

Våra äpplen har sitt ursprung både i Skåne och Norrland. Vi kombinerar vinteräpplen plockade i Västerbotten med äpplen från en noga utvald samarbetspartner i det skånska äppelriket. Brännland Cider arbetar kontinuerligt från år till år med att förfina den blandning av äpplen som till slut blir vår iscider.

Visionen om en norrländsk terroir

Med skapandet av en helt ny iscider-tradition kommer också visionen om att skapa en förnyad äppeltradition i norra Sverige. Visionen är unik eftersom det inte har funnits kommersiellt avkastande äppelodlingar i Norrland på decennier, kanske ett sekel, och vi har möjligheten och ansvaret att forma en äppel och iscider kultur, en terroir med allt vad det innebär, där ingen tidigare har funnits. Under de närmaste åren så kommer vi att plantera äppelträd på flera olika platser runt om i Västerbotten. Från sydsluttningar i inlandsskogarnas hagmarker till åkrarna på kustlandets slätter. Vi har sökt traditionella och nyutvecklade äppelsorter från Finland, Ryssland och Sverige som uppfyller de behov av avkastning, smak och hållbarhet i vårt klimat som iscider-produktion kräver.

2011 planterade vi våra första provodlingar och under hösten 2013 så börjar vi arbetet på allvar med de första större odlingarna i norra Västerbotten. Med tiden så kommer vi att presentera en iscider med sitt ursprung helt och hållet i dessa äppelodlingar, ett barn helt och hållet av vårt landskap.

Kvalitets & ursprungsbeteckning

I augusti 2012 publicerade Brännland Cider den första svenska urprungs och kvalitetsbeteckningen för Iscider . Ett regelverk för hur ett vin måste vara producerat för att få kallas Iscider. i Sverige. Beteckningen är inte officiell men signalerar både till konsumenter och framtida iscider-producenter i Sverige hur vi producerar vår iscider och hur vi anser att iscider framgent bör produceras i Sverige när en stabil produktionstradition är etablerad.

Vår beteckning följer nästan bokstavligt beteckning som utvecklades och publicerades i samråd mellan producenter i Quebec 2005.

Iscider är ett sött vin producerat genom jäsning av äppelmust med en sockerhalt före jäsning på minst 30° brix. Sockerkoncentrationen bör uppnås med hjälp av naturlig kyla. Alkoholhalten i den färdiga produkten ska ligga mellan 7 och 13 volymprocent alkohol och mängden restsocker i den färdiga cidern får inte understiga 130 gr/L.

I övrigt måste följande krav vara uppfyllda:

• Råvaran måste bestå till 100% av okoncentrerad,
naturlig äppelmust från svenskodlade äpplen.
• Tillsatser av konserveringsmedel är inte tillåtna.
• Smak och färgtillsatser är inte tillåtna.
• Tillsatser av alkohol är inte tillåtna.
• Chaptalisering är inte tillåten.

 

Inspiration

Ett projekt som Brännland Cider blir inte verklighet utan inspiratörer, hjältar och förbilder. Här finner du de som har varit viktigast för oss.

 

Brännland Cider Inspiration

Eleanor Leger – Eden Ice Cider

Eleanor Leger har sedan starten av Eden Ice Cider 2007 snabbt blivit en av världens bästa iscidermakare. Eleanor har agerat mentor och lärare för Brännland Cider och utan hennes kunskap, tålamod och exempel så hade vi inte funnits idag.

 

Brännland Cider Inspiration

Christian Barthomeuf – Clos Saragnat

Christian Barthomeuf på Clos Saragnat är isciderns fader. Han har utvecklat och fört fram en helt ny produkt i en vin och cidertradition som är tusentals år gammal och utan honom hade ingen gjort iscider idag.

 

Brännland Cider Inspiration

Randall Grahm – Bonny Doon Vineyards

Randall Grahm på Bonny Doon Vineyard är en vinmakare som ständigt förnyar sig själv och som utmanar synen på sitt vinmakeri. Hans tankar och texter om vin och vinets terroir har påverkat oss enormt när vi har utvecklat Brännland Cider.