Blogginlägg 5 juni, 2014

7.5% av en terroir?

Vi har i flera inlägg på den här bloggen och i ett otal andra sammanhang pratat om det vi nu kallar Terroir-projektet. Tanken om att skapa en Norrländsk iscider-region genom att för första gången i stor skala odla äpplen i Västerbotten. Vi har bland annat bedrivit provodling på Höga Kusten men fastnade förra året för att koncentrera våra ansträngningar i norra Västerbotten. Skälen är flera men främst handlar det om att vi har funnit människor med samma glöd som vi själva. Människor som ser det vi ser och vill följa med på resan. Som sanna visionärer har Carl-Johan och Linda Waller och deras grannar i Bodbysund utanför Burträsk, i dialog med oss, tagit på sig att ta det första stora steget för att förverkliga äppelodling i stor skala i Västerbotten. Vi är djupt imponerade och tacksamma.

I september 2013 reste vi till Finland och valde ut 10 äppelsorter som tillsammans ska kunna utgöra en field blend. Målet är att i sinom tid skapa en odlingstradition som på bästa sätt uttrycker den Västerbottniska geografin och klimatet i en helt Västerbottnisk iscider.

Nu är de första 300 träden i marken. Målet är att vi inom fem år ska ha minst 4.000 träd i produktion i regionen. I samarbete med andra odlare och i egen regi. Stannar man upp och försöker se dessa 4.000 träd framför sig så får man lätt svindel. Bara arbetet med att på ett koordinerat sätt få fram 4.000 plantor av de äppelsorter vi har valt är ett grannlaga arbete.

Man får helt enkelt för den inre blicken försöka se avkastningen från de 300 träd som redan nu är planterade. Om bara två år ger en del av dem frukt som går att göra lite iscider av och om inte alltför länge borde vi alltså ana hur en helt Västerbottnisk iscider kan tänkas smaka. Om man räknar lite mer binärt och mekaniskt så står 7.5% av fruktträden i en framtida terroir i marken.

/Brännland Cider