Nyheter 30 januari, 2014

Hur många äpplen behövs till en flaska Brännland Iscider?

Sedan vi släppte 2012 års årgång i september 2013 har vi fått många frågor om tillverkningsprocessen. Vi har försökt att möta upp och svara på frågor så öppet och enkelt som möjligt. Förklarat hur vi använder oss av naturlig kyla för att frysa äppelmusten innan vi extraherar sockret, om hur vi försöker att jäsa cidern så långsamt och kallt som möjligt och om hur många liter äppelmust som behövs totalt för att tillverka knappt 9.000 flaskor iscider.

Det är lätt att den där upprapningen av fakta kring teknik och volym inte blir så mycket mer än abstraktioner för den som inte är så insatt och nördigt intresserad som vi är av iscider-tillverkning. Den som ska dricka iscidern vill ju kunna njuta utan att förstå precis alla detaljer kring tillverkningen och samtidigt ändå ha ett hum om hur produkten kommer till. Information är svårt och att förmedla den på ett bra och begripligt sätt är ännu svårare.

Häromdagen så ställde så en god vän och krögare, Petter Thylin på Tapas Umeå, en enkel fråga som i sin tur ledde vidare till en del av lösningen på det där pedagogiska problemet. Han frågade; Hur många äpplen behöver man för att göra en flaska Brännland Iscider egentligen?

Vi förklarade att först måste man ha drygt fyra kilo äpplen. Efter alla process-steg; krossning, pressning, frysning, extraktion, jäsning och pumpning återstår knappt fyra deciliter iscider. En flaska. Vi har illustrerat det på bilden. Fyra kilo äpplen i en hög bredvid en flaska Brännland Iscider.

/Brännland Cider