Februari har kommit och vi förbereder oss för arbetet med att extrahera och jäsa musten från 2013 års skörd. Vår idé om vad vår iscider ska vara förändras och som ett resultat valet av frukt. De äppelsorter som finns tillgängliga förändras och vi finner nya äpplen på hemmaplan.
Inledningsvis kan man notera att arbetet med att välja äpplen till cider i en frukttradition som inte överhuvudtaget syftar till cidertillverkning är lite av en utmaning. Svenska äpplen är fantastiska men saknar i stort en viktig egenskap som tas för givet i fransk, brittisk och kanadensisk ciderproduktion, tanniner. Merparten av de äpplen som odlas i större skala hos oss är söta med friska äppeltoner men bär, ur vår synvinkel, få utmaningar bortom det uppenbart äppliga. I en iscider smakar de här äpplena på samma sätt som när man äter dem, söta och syrliga men ofta utan det komplement av komplexitet som starkare tanniner kan ge. Här är en stor del av vårt arbete att jäsa musten på ett sätt som lockar fram den komplexitet som ändå finns under ytan.
Å andra sidan särskiljer sig vår iscider från andra producenters runt om i världen och den stora syran är framförallt det man reagerar positivt på. Det som kan uppfattas som en svaghet hos våra äpplen är alltså också en unik styrka.
Överlag kan man nog säga att kvaliteten på årets äppelskörd är bättre än förra årets. Den varma sommaren över hela landet har varit mycket positiv och om vi lyckas förvalta den kommande jäsningen så har årets iscider potential att bli mycket bra.
På 2014 års etikett kommer det att vara tydligare vilka av våra äpplen som kommer från Västerbotten och vilka som kommer från Skåne och det är så vi har valt att dela upp dem i den här översikten också.
I år har vi i Västerbotten valt att plocka färre men bättre äpplen. I början av säsongen gick vi ut med en lista på äppelsorter som vi ville hitta i vår del av landet och en del av dessa fann vi också. Någon sort, som Säfstaholm, tänkte vi inte inkludera i 2013 års skörd men gjorde det ändå där för att de äpplen vi fann höll bättre än vi hade räknat med.
Västerbotten
Åkerö
Silva
Slava Petersburg
Säftsaholm
Rödluvan
Rödluvan var av fantastisk kvalitet i år med intensiv färg och smak. Nya bekantskaper är framförallt Slava Petersburg och en liten omgång Åkerö. Ensamt är det senare ett ganska neutralt äpple men med en fantastisk blommig parfym och lång hållbarhet. Slava Petersburg är ett verkligt attraktivt vinteräpple som vi hoppas på att få fortsätta inkludera under kommande år.
Våra skånska äpplen, från vår samarbetspartner Kivikås frukt, har kvar Mutsu i botten. Tillsammans med Mutsu har vi kompletterat med tre nya äppelsorter där vi tycker att Rubinola är den mest intressanta. Ett litet och för Sverige ovanligt tanninstarkt äpple med citrustoner i musten. Förra årets Spartan har försvunnit eftersom kvaliteten i år inte höll måttet och ersatts med närliggande Cortland. I Belle De Boskoop dominerar stark syrlighet men vid refraktometer-mätning återfinns en mycket hög sockerhalt (drygt 20% högre än det vi uppfattar som normalsötma) och starka skaltoner.
Skåne
Mutsu
Rubinola
Cortland
Bell De Boskoop
Nyplantering
Som vi har berättat om tidigare så påbörjas i år också arbetet med att plantera de första 500 äppelträd som ska utgöra ryggraden i det som ska bli den västerbottniska iscider-regionen. Här har vi valt ytterligare 10 äppelsorter som inte alls återfinns i dagens iscider och med tiden kommer vi att presentera även dessa äpplen, vart och ett för sig.
Andreas Sundgren/Brännland Cider