24 mars, 2014

Årets extraktion avslutad

Äntligen kom kylan! Efter en vinter med både hård kyla och ovanlig värme för årstiden lovade väderleksprognosen till sist temperaturer en bra bit under minusstrecket. Till skillnad från alla andra som uppskattat det vårlika vädret har vi väntat och längtat efter kylan. Kylan som gör det möjligt för oss att genomföra extraktionen av årets iscider.

Under den gångna veckan har vi extraherat drygt 7000 liter startmust med en sockerhalt på 35 Bx. Nästan dubbelt så mycket must som förra året. Kvaliteten lovar en fantastisk iscider men vi har fortfarande jäsningen framför oss och vet egentligen inget om slutresultatet förrän om 10-12 veckor. Om allt går väl så stannar produktionen på ett minimum om 15.000 flaskor.

Årets iscider kommer som sagt att starta på en sockerhalt på cirka 35 Bx (340-350 gram socker per liter must) till skillnad från förra årets som startade på 38 Bx (380 gram socker per liter). Sockerhalten i starten är således 30-40 gram lägre vilket naturligtvis ger vid handen att även den utjästa iscidern kommer att ha en lägre sockerhalt. Den lägre sockerhalten är en medveten strategi från vår sida. Vi tror att årets iscider, både tack vare ett utökat antal äppelsorter och den något lägre sockerhalten, kommer att vara mer nyanserad och bjuda på en längre och mer komplex utveckling.

De egenskaper som har mötts så positivt i förra årets cider, äppeltonerna och den friska syran, kommer att finnas kvar intakta men med en bättre botten och avslutning. Vi planerar att släppa vår nya årgång i september och hoppas att ni även fortsättningsvis vill följa oss på resan mot en svensk iscider-terroir med världen som marknad.

/Brännland Cider