Pressmeddelanden 29 oktober, 2014

ÄNTLIGEN. Brännland Iscider 2013 hos Systembolaget från 29:e oktober

Med start idag släpper vi (äntligen) Brännland Iscider 2013 till Systembolaget. Artikelnumret är 2918.

Smakprofilen på årets iscider känns igen från tidigare årgångar men ett lägre restsocker ger ett vin som är något stramare och lättare i sin karaktär. Det, tillsammans med introduktionen av flera nya äppelsorter, bland annat Rubinola och Belle De Boskoop, skapar en mer balanserad iscider som är lättare att kombinera med flera olika sorters mat och som förhoppningsvis kommer att utvecklas ännu bättre på flaska. Brännland Iscider gör sig fortfarande grymt bra med en bit Comté eller en knäckig äppelpaj men om man vill slå till med en ank- eller gåslever så går det extra bra i år. Vi jobbar för närvarande med att hetsa kockar vi känner att testa iscider till asiatisk mat och fläsk. Vår ambition är att återkomma med recept och serveringstips under hösten.

För er som köper er första butelj redan nu och vill dricka den direkt ger vi rådet att lufta (ja, kanske rentav dekantera) iscidern för att ge den tid att öppna sig lite innan servering. Om ni lägger undan några flaskor så kommer ni att uppleva att den utvecklas mycket under de kommande månaderna och minst ett år framåt. Vi har lärt oss enormt mycket av det här året. Kunskaper som vi snart ska omsätta i praktiken när vi startar nästa årgång.

I det här inlägget postar vi en video från buteljeringen där jag berättar kort om hur årgången fick sin profil i år och säger några ord om framtiden.

Smaknoter samt uppgifter om sådana saker som restsocker och total syra hittar ni här.

Vi hoppas att ni njuter av Brännland Iscider och ser fram emot att höra av er med synpunkter kring årets årgång. Tack.

/Andreas Sundgren, Brännland Cider

– See more at: http://www.brannlandcider.se/index.php/2014/10/antligen-brannland-iscider-2013-hos-systembolaget-fran-29e-oktober/#sthash.Yw0xwClW.dpuf

Med svenska äpplen & norrländsk kyla ska brännland cider skapa en exklusiv iscider för en krävande internationell marknad. Begynnelsen på en nordisk vintradition.

Brännland Cider startade 2010 som en dröm om att göra cider på Norrlandsäpplen. E!er två års försök, misslyckanden och nya upptäckter kom vi till slutsatsen att svenska äpplen i kombination med det kalla norrländska klimatet lämpade sig allra bäst för att framställa Iscider, eller som den kallas i sitt ursprungsland, Cidre De Glace.