Nyheter 11 december, 2014

Köksbaren Umeå och Brännland Iscider

Det dryga år som gått sedan Peter Stenmark och Jacob Markström startade Köksbaren i Umeå har inneburit hårt arbete och välförtjänta framgångar för de båda krögarna. Från dag ett var det tydligt att Köksbaren fyllde en självklar plats i Umeås krogutbud och man har haft en stark och kontinuerlig tillströmning av gäster till lunch, middag och brunch.

Redan från starten var man tydliga med att det skulle vara möjligt att kombinera rejäl men ändå högkvalitativ mat. Eller som de skriver själva; “Köksbaren är en gastrobar och med det menar vi en folklig förstklassig krog där maten är huvudsaken men baren är lika viktig. Därför är menyn densamma vid bokade matsalsbesök som vid oplanerat häng vid storbordet och bardisken.”

Peter och Jacob har alltid arbetat ambitiöst med småskaliga och lokala råvaror. Deras Bistro Le Garage en bit utanför Umeå centrum ställer höga krav på att använda så mycket lokalt och småskaligt som överhuvudtaget är möjligt och den filosofin går igen på Köksbaren.

Jacob har under det senaste året börjat att experimentera alltmer med produktion inom restaurangens väggar för att komma ännu närmare råvarornas ursprung. Bortom de charkuteridetaljer som kommer från det egna köttskåpet så har han också börjat tillverka ost.

Från och med hösten 2014 serverar Köksbaren sin egen källarost. Osten tillverkas i liten skala med mjölk från kon Öyvinda som till vardags levererar mjölk hos glasstillverkaren Glassbonden i Västra Selet utanför Umeå.

Köksbarens källarost är en grönmögelost av Roquefort-typ. Man serverar den med med karamelliserade hjortron som tillbehör. Drycken till osten är Brännland Iscider. Årgång 2013, med sin lägre sötma och friskare profil passar än bättre till just ost och även om ni måste slinka in på Köksbaren i Umeå för att smaka just deras källarost så kan man tänka sig att även en vanlig Roquefort skulle passa bra.

Så pröva årets iscider med en fin bit mogen Roquefort, en god marmelad eller varför inte en pepparkaka? Vi gissar att ni kommer att bli nöjda.

Brännland Iscider (artikelnummer 2918) finns på drygt 200 Systembolag. Klicka här att finna Brännland Iscider på någon av Systembolagets butiker.

/Brännland Cider