Nyheter 2 april, 2015

​Brännland Cider Mars: Om jäsningens mysterier och iscider till påsk

Efter att ha jagat allt möjligt annat under ett par års tid. Bland annat (men verkligen inte begränsat till), rätt jästnäring, Systembolaget och diverse äppelleverantörer så slår det mig att jag saknar det lite längre formatet. En plats där man kan bre ut sig lite mer, ägna sig åt det större perspektivet. Eller bara berätta om vardagen i cideriet. Brännland Cider började med en berättelse och det är dags att ta upp tråden igen.

Det går aldrig som man har tänkt sig

Mars har varit det nya årets mest intensiva månad. En ombyggnation i cideriet drog ut på tiden i år och extraktionen kunde inte ske förrän i mitten av månaden då dagarna var varma och nätterna kalla. En utdragen process med väntan och intensivbevakning av vädret. Plötsligt har man blivit jordbrukare.

Men, till slut blev vi klara och kunde starta jäsningen. Jag borde kanske säga något om årets årgång men jag tror att jag väntar med det. Musten är av fin kvalitet, dofterna höga och klara, smakerna intensiva. Ändå vet jag att det inte går att göra några förutsägelser om hur det blir. Det blir nämligen nästan aldrig som har tänkt sig. Faktum är att om man planerar en jäsning på ett visst sätt så kan man vara ganska säker på att utfallet blir det rakt motsatta. Jag har funderat på att planera tvärs emot för att på så sätt kunna förutsäga ett diametralt motsatt resultat men förlikat mig med att inte planera istället. Jästen och musten gör som de vill och det man i bästa fall kan göra är att hänga med på resan.

En som vet det där mycket bättre än vi är Markus Lundén. Markus är vinmakare på Georg Breuer i Rheingau och jäser runt 200 viner per år. Sedan hösten 2014 arbetar Markus med oss för att slipa och utveckla vår cider. Bortom att Markus är en oerhört professionell och kunnig vinmakare med bredd så ger hans närvaro oss en genväg till erfarenhet som vi inte hinner ackumulera själva om vi ska växa och utvecklas med bibehållen och förbättrad kvalitet. Det är skönt att höra från någon som ser så många olika jäsningar i så många olika format, från 300 literstankar till 2000 liters fat, spontanjäst och med tillsatt jäst, att det inte går att styra ett vin i den utsträckning som man själv skulle vilja. Det lyfter bort oron och de sömnlösa nätterna. I alla fall i någon mån. Tack Markus för det.

Men, nu jäser cidern. Olika i olika tankar men ändå, den jäser. När den är klar kan vi spekulera i men det är bara cidern som vet. Det är helt enkelt ett mysterium och det är bara att acceptera det.

Iscider till påsk

Jag tänker mig att skriva ett sånt här brev till er varje månad månad framöver och i varje brev ska det finnas tips på vad ni kan ha iscidern till. De som har druckit Brännland Cider hör ofta av sig och frågar vad man ska servera den till och hur man ska dricka den och vi hänvisar till de serveringstips som vi har satt ihop. Och fler sådana blir det framöver. Iscider är ett förvånansvärt mångsidigt vin. Inför påsk så skulle jag dock vilja slå ett slag för iscidern som ett vin att dricka helt för sig själv. Som en dessert på egen hand. Utan tillbehör. Själv njuter jag helst iscider eller andra söta viner på det sättet. Välj en rätt stor kupa, häll upp lite större mer iscider än ni skulle ha gjort till desserten, luta er tillbaka och bara njut. När iscidern nu finns på över 300 Systembolag så är det lättare än någonsin förut att pröva.

Glad påsk!

/Andreas Sundgren, Brännland Cider