Nyheter 28 april, 2015

Månadsbrev Brännland Cider april 2015 – Lugnet infinner sig?

När vi nu jäser vår fjärde årgång så infinner sig plötsligt och ganska oväntat ett visst lugn. Nattsömnen är om inte ostörd så åtminstone lite mindre klarvaken än tidigare år. Vad är det som har hänt? Svårt att sätta fingret på något enskilt och endast men tid och någon slags begynnande erfarenhet kan tänkas vara en del av svaret. Tidigare har varje ny händelse varit just ny. Nu är mycket av det som händer om inte gammalt så i alla fall igenkänningsbart. Det som är helt nytt och man känner oro inför kan man ta lite i steget. Vi har klarat oss igenom tidigare, vi gör det i år också. Jag har tjatat om det här men det tål att upprepas. Jäsning är en irrationell process som inte går att kontrollera. Kanske börjar vi lära oss att leva med det även i praktiken.

Årets cider (cidrar?)

Vår nya kompis och flygande vinmakare Markus Lundén från Breuer besökte oss den 23:e april. Han smakade och luktade sig igenom samtliga tankar och godkände dem alla med råge. Även de som hade rusat lite för fort. Han använde ord som elegant, balanserad och klar. Alla ord som vi gillar att förknippa med vår iscider.

2015 är speciellt eftersom vi för första gången på allvar jäser två olika iscider-sorter (jo, två, ni får ge er till tåls) och dessutom en helt ny produkt. Om allt går väl så utvidgar vi alltså i all ödmjukhet produktlinjen får en till tre produkter under sommaren och hösten. Om allt går väl. Man ska alltid ha en brasklapp i bakfickan och en extra i plånboken.

Vin möter mat 5.0

Den 17:e april var vi en av huvudsponsorerna på Vin Möter Mat 5.0, ett evenemang i regi av Din Vinguide. Vin Möter Mat för samman mat och dryckesproducenter, kockar, konditorer och vinjournalister över en dags gemensam matlagning och dryckesprovning. Vi passade också på att spela in en cocktail-film med Hampus Thunholm från Bottles Bar i Stockholm. Så fort vi har filmen klar så skickar vi ut den till er.

Serveringstips, april

Apropå cocktails. Vi ser ett alt större intresse för att använda iscidern i cocktails och även om vi betraktar vår iscider i första hand som ett dessert-vin så är vi inte snobbiga kring hur den används. Den är månadens serveringstips är en cocktail som är lite av en twist på en standard Champagne Cocktail som brukar bestå av 1 del Cognac, 9 delar Champagne, socker och ett par stänk Angostura bitter.

Vi gör det enklare än så och tipsar om att blanda en Champagne Cocktail, enkelt men dekadent med 1/3 Brännland Iscider och 2/3 Champagne i ett champagne-glas lagom till brunchen som ni förstås avnjuter dagen efter Valborg. Ha en trevlig helg.

/Andreas Sundgren Graniti, Brännland Cider