Nyheter 28 maj, 2015

Brännland Cider maj 2015, Danmark, Cocktails och Rabarber

Maj i cideriet
Maj månad innebär både avslut och början. Vi stoppar jäsningarna när vi tycker att iscidern har nått tillräckligt hög alkoholhalt och startar arbetet med att få årets årgång på flaska. Vi ska planera filtrering, blend och buteljering. För att ha 20.000 korkar, flaskor och etiketter på plats i slutet av augusti krävs en hel del förberedelser. Korkar från Portugal, flaskor från Frankrike, etiketter från Göteborg. Vin och cidertillverkning handlar extremt mycket om logisitik. Inom och utom själva tillverkningsprocessen. Hur det smakar återkommer vi till.

Men maj 2015 markerar också början på nya vägar för Brännland Cider. Några av dem berättar vi om framöver, eftersom vi tycker att de har ett alldeles eget nyhetsvärde för er, några av dem hamnar i det här nyhetsbrevet.

Dansk Fruktvinshow och provning i Köpenhamn

Sista helgen i maj deltar vi för första gången i Dansk Fruktvinshow. Showen samlar de bästa fruktvins och cidermakarna i Skandinavien och Brännland Iscider deltar för första gången i en tävling mot andra produkter från Danmark och Norge. Vi är förstås extremt spända på hur vi står oss mot andra producenter och rapporterar vidare. Showen anordnas av Danskt Forum för Fruktvin.

Sista söndagen i maj, den 31:a, håller vi iscider-provning i Köpenhamn. För er som vill och kan vara med så håller vi till på restaurang Fischer och provningen startar kl 14.

Brännland Cider och Star of Bombay gin.

Foto: Richard Man

Brännland Iscider och Star of Bombay Gin.

Den 27:e maj höll Bacardi en workshop på Little Quarter i Stockholm med några av Sveriges bästa bartenders. Workshopen kretsade kring Bacardis och Bombay Sapphires nya Super Premium Star of Bombay gin och Brännland Iscider. Vi hoppas på att få jobba vidare med att kombinera Brännland Iscider med nya spännande ingredienser vare sig det handlar om mat eller, som här, med andra lite oväntade drycker.

Månadens serveringstips

Foto: Linnéa och Peter

Dessert från Linnéa och Peter. Sparrisglass med rabarbersylt, inkokt sparris och krossade drömmar.

Månadens serveringstips kommer från Linnea & Peter i Örnsköldsvik. De har en vårligen återkommande sparrismeny i samarbete med legendaren Norbert Lang. I år serverade de en dessert av sparrisglass, inkokt vit sparris, rabarbersylt och krossade drömmar och till den följde Brännland Iscider. För oss som inte har möjlighet att svänga ihop sparrisglass så kan det ju ändå vara bra att veta att iscider funkar bra till sommarens rabarber och vaniljdesserter eller helt enkelt bara serverad med några frasiga, nybakat vaniljdrömmar.

/Brännland Cider