Nyheter 6 augusti, 2015

Fatning och blend, månadsbrev Brännland Cider augusti 2015

Under de första augusti-dagarna startar arbetet i cideriet igen. Vi värmer upp genom att buteljera en liten årgång av en mycket speciell iscider som vi presenterar senare i augusti och göra vår slutgiltiga blend på Brännland Iscider 2014.

I år ökar vi också mängden iscider som vi lägger på fat. Det fat vi fyllde i december 2014 av 2013 års årgång utvecklas så lovande att vi har beslutat oss för att utöka till fyra fat för 2014.

Vi fatar vår iscider på begagnade flesta Chardonnay fat från Chablis, därför att det vi vill uppnå, snarare än en uttalad ekkaraktär, är en kontrollerad oxidation och integration som ska runda av och fördjupa iscidern både i doft och smak. För fatningen av 2014 har vi också fått fram ett begagnat fat från legendariska dessertvins-producenten Chateau D’Yquem. En av Europas mest nyetablerade dessertvinsproducenter, Brännland Cider, lånar alltså lite tyngd och karaktär från en av världens finaste och mest etablerade. Vi får se i vilken mån det påverkar den färdiga cidern.

Både 2013 och 2014 års fatversioner av Brännland Iscider är tänkta att släppas under 2016.

Den ordinarie Brännland Iscider 2014 kommer att släppas någon gång under hösten men under de kommande veckorna presenterar vi två helt nya produkter. Cider som visar på nya möjligheter för Brännland Cider men kanske också banar ny väg för god cider i Sverige i stort.