Pressmeddelanden 9 september, 2015

​Brännland Cider släpper begränsad upplaga av LOBO ELLENÄS ISCIDER 2014

LOBO ELLENÄS ISCIDER 2014 är en begränsad upplaga iscider om 500 numrerade flaskor från familjen Alméns odling Ellenäs vid sjön Åsnen i Småland.

Familjen Almén har förvaltat ängsäppelodlingen på Ellenäs, vid sjön Åsnen i Småland, i sex generationer. Växtplatsen kombinerar exceptionella geografiska förutsättningar med en odlingstradition som har sina rötter långt tillbaka i historien. De äldsta träden i familjens odling som fortfarande är i produktion planterades i mitten 1800-talet, de yngsta under 1960-talet. Familjen ympar också kontinuerligt nytt för att hålla odlingen levande och frisk. Man odlar flera olika äppelsorter inklusive Lobo, ett äpple med Kanadensiskt ursprung, registrerat för första gången 1898.

Brännland Ciders VD, Andreas Sundgren

– Sedan vi startade vår produktion på allvar 2012 har vi tillsammans med andra svenska producenter drivit tesen om att svenska äpplen, precis som vindruvor, speglar sin växtplats och sin odlingstradition, att svenska äpplen har vad som brukar kallas för “terroir”. Därför har vi sökt växtplatser som på olika sätt är exceptionella och i Ellenäs har vi funnit just en sådan plats.

– Från Ellenäs Lobo har vi jäst en iscider med målet att ytterligare koncentrera egenskaperna hos sent skördad frukt såsom den växer just här. Resultatet är en bärnstensfärgad iscider med en doft och kropp som fångar sötman och mognaden hos äpplen på gränsen till vinter.

– På Brännland Cider betraktar vi Ellenäs som en Grand cru bland svenska äppelträdgårdar och vi är oerhört stolta och hedrade att få samarbeta med familjen Almén för att tillsammans flytta fram positionerna för vad som går att uppnå med svenska äpplen som råvara.

Smaknoter ”LOBO ELLENÄS ISCIDER 2014”UTSEENDE: Gyllene/bärnstensfärgad. DOFT: Karamell & toffee toner av rancio parat med kryddigt äpple och mogen Calvados. SMAK: Len textur med påtaglig sötma balanserat av en väl integrerad syra.

LOBO ELLENÄS ISCIDER 2014 • Alkoholhalt: 9,5% • Buteljerat: Augusti 2015 Årgång: 500 numrerade flaskor á 37.5 cl

Med svenska äpplen & norrländsk kyla ska brännland cider skapa en exklusiv iscider för en krävande internationell marknad. Begynnelsen på en nordisk vintradition.

Brännland Cider startade 2010 som en dröm om att göra cider på Norrlandsäpplen. E!er två års försök kom vi till slutsatsen att svenska äpplen i kombination med det kalla norrländska klimatet lämpade sig allra bäst för att framställa Iscider, eller som den kallas i sitt ursprungsland, Cidre De Glace.