Nyheter 25 september, 2015

Brännland Cider september 2015 – om att sluta cirklar

Vi har bestämt oss för vilken blend 2014 års iscider ska få och står i startgroparna för att buteljera den. I år har vi beslutat att dra på släppet så att cidern ska få den bästa möjliga presentation. Stilen drar ännu mer åt det strama än 2013 utan att för den skull falla utanför regleerna för vad en iscider måste vara, ett sött isvin inom vissa givna ramar.

Brännland Cider lämnar för övrigt ett par intensiva månader bakom sig. Faktum är att en del av 2014 års cider redan är släppt och såld.

Brännland Cider lämnar för övrigt ett par intensiva månader bakom sig. Faktum är att en del av 2014 års cider redan är släppt och såld.

I Augusti släppte vi två helt nya cider-sorter från 2014 års skörd. Dels en begränsad upplaga iscider gjord på äppelsorten Lobo från Ellenäs i Småland. Odlingen i Ellenäs har drivits på samma sätt av samma familj, familjen Almén, i sex generationer. Vi har sökt efter speciella växtplatser med en tydlig särprägel ända sedan vi startade Brännland Cider och att få göra iscider på äpplen från vad som skulle betraktas som en Grand Cru i druvvinsvärlden är förstås ett stort privilegium.

Ännu roligare är ju att Ellenäs Lobo Iscider 2014 verkligen visar att äpplen bär på en tydlig prägel från sin växtplats, att trädens ålder har stor betydelse för ciderns komplexitet och att svenska äpplen bär på en mycket särpräglad terroir.

Vi fortsätter att samarbeta med Ellenäs under kommande år för att utforska hur högt vi kan nå med svensk cider och iscider. Svensk äppelhistoria möter en ny tid. Ellenäs äpplen, varav en del växer på träd från 1850-talet kommer till sin rätt i en helt ny iscider. Äppelsorten Lobo från Kanada, isciderns hemland, ursprungligen registrerat 1898, möter ny svensk cider-kultur.

Vi har också släppt 1200 flaskor av en helt ny cider från Brännland Cider. P eller Perle & Pernilla, som vi har valt att kalla den, är inte en iscider utan vår första tolkning av en lätt pärlande halvtorr cider utan rötter i fransk eller nordamerikansk tradition. En helt och hållet svensk cider. Responsen på P har varit enormt positiv och det ger kraft att driva utvecklingen vidare. Det har fött nya tankar om var Brännland Cider är på väg. P är också en cirkel som sluter sig. Brännland Cider hade sin rot i idén om att göra en mousserande cider och nu närmar vi oss ursprungstanken igen.

Brännland Cider tar också ett avgörande steg ut i världen, bortom Sverige. I Maj kom vi till en distributionsöverenskommelse med en brittisk distributör och fick strax därefter möjlighet att delta i lyxvaruhuset Selfridges julkampanj ”Nordic Christmas”. Ett fint erkännande att inkluderas på hyllan hos världens bästa varuhus. Selfridges inköpare ställer höga krav på kvalitet och presentation. Dessutom finns Brännland Iscider nu på flera fantastiska London-krogar som Murano, The Clove Club och Aveqia.

Under hösten tar vi stora grepp vad gäller utvecklingen av vår produktion. Vi genomför förbättringar och förstärkningar av produktionen med påföljande förbättringar i kvalitet och miljöarbete. Vi återkommer förstås i nyhetsbrevet om det.

Väl mött, 

Andreas Sundgren Graniti, Brännland Cider