Pressmeddelanden 14 december, 2015

Brännland Iscider 2014 – redo att släppas

Brännland Iscider 2014 buteljerades i oktober 2015 och står nu redo att släppas tidigt under 2016. Precis som 2013 så är 2014 en stramare iscider än sina förebilder i USA och Kanada.

Andreas Sundgren, VD, Brännland Cider

– Med 2014 års iscider startade vi jäsningen på lite högre socker än året innan utan att för den skull tappa det lättare, friskare anslag som 2013 års iscider representerade. Balansen mellan en tydlig sötma och en uttalad syra är det uttryck som bäst karaktäriserar äpplen odlade i Sverige och det är den balansen vi försökt fånga i Brännland Iscider 2014. Genom att ytterligare förändra och utöka äppelsorterna i årets iscider strävar vi efter att skapa större komplexitet och livslängd i den färdiga cidern. Brännland Iscider 2014 kan behöva lite tid på sig att mogna men lovar gott för framtiden. 

Smaknoter, Markus Lundén, vinmakare, före buteljering oktober 2015.

UTSEENDE

Klar gyllengul färg med lätta drag av bärnsten.

DOFT

Djup, finstämd med inslag av kanderade röda äpplen
och kryddiga inslag av kryddnejlika, kanel och kryddpeppar.

SMAK

Intensiv rund sötma med röda äpplen och lätt skalbeska som balanseras av en uppfriskande stram syra. 

Brännland Cider producerar iscider och cider på 100% svenska äpplen för en nationell och internationell marknad. Bolagets första årgång Brännland Iscider, ett isvin producerat på äpplen med sitt historiska ursprung i Kanada, släpptes 2012 och under 2015 släpptes Brännland Cider P, en helt ny och utpräglat svensk pärlande cider. Produktionen är förlagd i utanför Umeå i Västerbotten.