26 februari, 2016

Brännland Cider februari 2016 – fat och lugn

I februari genomsyras cideriet av doften av jäsande äppelmust blandat med den rika, söta doften av vattnade ekfat. Luften hos oss är så torr att vi måste vattna faten regelbundet för att det inte ska dunsta alltför mycket cider ur dem. Märkligt nog är doften av fuktig ek välbekant. Samma doft låg tung över barndomens besök på Vasa-museet där de också konstant vattnade det gamla fartyget så att det inte skulle torka ut och falla isär.

Denna februari har också markerat buteljeringen av vår absolut första fatlagrade iscider. 225 liter av årgång 2013 är nu flyttat till flaskor som vi planerar att släppa i omgångar under våren och hösten.

Ekfat intar för övrigt generellt en större plats hos oss i år. Vi bedriver små testjäsningar i både begagnade och nya ekfat för att lära oss mer om hur jäsningarna beter sig i olika kärl och för att se om vi kan få mjukare jäsningar med nya smak och aromriktningar.

Vår fjärde årgång har i någon mån präglats av en mjukare inställning till det vi gör, något som verkar påverka cidern i positiv riktning. Ett lugn och en trygghet som vi hoppas ska översätta i 2015 års Brännland Cider.

Andreas Sundgren Graniti, Brännland Cider