28 april, 2016

Brännland Cider april 2016 – årgång 2015, första intryck

2015 års cider har jäst klart och i och med buteljeringen så breddas produktlinjen. Först ut är Brännland Cider Perle 2015.

Efter det enormt positiva gensvar som Perle fick förra året så bestämde vi oss för att jäsa ut en större volym 2015 och i april har vi börjat blenda och buteljera årets cider.

Årets Perle är lite stramare än förra årets och har fått behålla en gnutta mer kolsyra vilket gör att vi uppfattar den som än mer elegant. Perle är inte och kommer aldrig att vara kolsyrad på samma nivå som man skulle förvänta sig av en mer traditionell cider, snarare förblir den, precis som sitt namn, lite lagom pärlande på tungan. Perfekt att serveras väl kyld till sommarens mat och festligheter men heller inte oäven att lägga undan för lite mognad till hösten (förra årets Perle har redan nu utvecklad en fin fyllig frukt och integrerat den relativt höga alkoholhalten på ett mycket fint sätt) och matcha med fläsk och asiatiskt. Vi vet ingen motsvarighet i cider-världen så vi beskriver den som en lätt pärlande,halvtorr spätlese på äpplen. Om det nu ger någon ledning. Perle släpps under sommarmånaderna.

Brännland Iscider 2015 har också avslutat jäsningen och årgången visar upp mer restsocker än tidigare år men också mer syra som balanserar sockret. I år har vår flygande vinmakare Markus Lundén från Georg Breuer i Rüdesheim varit nära produktionen i varje steg och de förändringar som vi gemensamt har drivit igenom i pressning, extraktion och jäsning har givit en mer harmonisk cider i bättre naturlig balans än någonsin tidigare. Vi har i och med denna vår fjärde årgång så sakta börjat hitta fram till den process som är bäst för våra äpplen, våra förhållanden.

Bortom det som alltid sker i cideriet så har vi i april också deltagit i mässan Apfelwein Weltweit i Frankfurt i början av månaden. Brännland Iscider 2013 och Brännland Iscider Ellenäs Lobo tilldelades i samband med mässan två Pomme D’or för årets bästa dessertviner. Enormt skönt att få ytterligare ett kvitto på att vår ambition att vara en av Europas och världens bästa iscider-producenter är realistisk.

/Brännland Cider