23 april, 2018

Brännland Cider släpper Just Cider

Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel, rak cider av trädgådsäpplen från trädgårdarna i Umeå med omnejd. De första försöken vi gjorde blev inte bra. Våra äpplen hade gott om socker och gott om syra men ont om balanserande tanniner, bitterämnen. Till skillnad från franska och brittiska cider-äpplen så är svenska äpplen, trädgårdsäpplen som kommersiellt odlade äpplen, inte från början avsedda för att jäsa ut traditionell torr cider. 

En förenklad jämförelse kan göras med skillnaden mellan vindruvor som vi köper i affären för att äta och de druvor som används för att göra vin. Butiks-druvorna lämpar sig inte för att producera vin och är av en helt annan typ än de druvor som man gör vin på. Vinifera druvor, som används för att producera vin är inte alltid lämpliga som bordsfrukt. 

Efter att ha förstått att en cider på svenska äpplen behöver ha kvar lite av sockret som finns naturligt i musten för att balansera den fantastiska naturliga syra som finns i dem började vi producera en stilla söt cider, iscider. En cider där äpplena kom till sin rätt. Vi vände helt enkelt på problemet. Istället för att försöka göra en fransk cider på svenska äpplen så försökte vi lista ut vilken cider svenska äpplen kunde åstadkomma. Och det har gått bra. Vår iscider har fått mycket uppmärksamhet och allt fler hittar fram till den, både här hemma och ute i världen. 

Sedan vi startade Brännland Cider har tanken om en rakare cider med mindre alkohol gnagt i oss, många av våra kunder har frågat när vi ska börja göra en ”vanlig cider”. 

Vi har provjäst i flera år och funderat länge och väl på vilken väg vi ska välja och nu är vi redo att presentera resultatet, som vi har valt att kalla Just Cider. Just Cider kommer att ha en alkoholhalt på 4,5% och lite restsocker därför att det är så vi tycker att svenska äpplen presenterar sig allra bäst. 

Just Cider är som alltid producerad helt och hållet på svenska äpplen, detta första år, huvudsakligen av Gravensteiner. Cidern är frisk, halvtorr och kolsyrad och går att dricka till det mesta och vid de flesta av sommarens högtider och sammankomster. 

Just Cider är fri från industriella konserveringsmedel bortom den lilla dos svavel vi tillsätter (precis som i ett vin) och vi har valt att inte pastörisera den för att kunna presentera svensk äppelcider i sin mest opåverkade form.

Håll ögonen på vår webb för mer release-information, produktfakta och gastronomi-tips. 

Vi hoppas och tror att ni följer med oss på resan och stödjer oss när vi tar det här steget och samtidigt hjälper oss och andra producenter att skapa en ärligare ciderkultur i Sverige. En kultur där tillsatserna försvinner och vi  blir belönade med en mycket bättre cider som resultat. Tack. 

/Andreas Sundgren Graniti, Brännland Cider