28 augusti, 2018

Brännland Cider bjuder in till Skördefest 2018

1000 äppelträd på Röbäcksdalen, en uppdatering och skördefest 2018

Kära adoptörer,

Ytterligare ett år har gått ute i odlingen på Röbäcksdalen. Äppelträdens första vinter blev tuff. Vi visste inte att vi hade planterat våra äpplen strax innan det svåraste året i mannaminne för svensk äppelodling. I Västerbotten innebar det att all snö smälte bort i början av december 2016 med vintertemperaturer på neråt 25 minusgrader i slutet av månaden. Eftersom det inte fanns något skyddande snötäcke så sköt den frusna jorden upp de unga trädens rotsystem och exponerade en del av dem för vinterkylan med döda träd som följd.

Under våren och sommaren 2017 satte vi oss ner och utvärderade vad vi hade gjort fel och precis som det var tänkt så lärde vår första äppelodling oss saker om hur man måste plantera äpplen i vårt nordliga klimat. Lärdomar som inte finns i några böcker eftersom ingen har planterat äpplen i större skala på våra breddgrader förut.

Vi planterade om de träd som inte hade klarat sig och under vintern som gick (2017/2018) hade vi, som en följd både av en snörik och mer normal vinter än året innan och de slutsatser vi dragit kring plantering av unga träd, närmast 100% överlevnad på Röbäcksdalen.

Sommaren 2018 har i sin tur varit varm och torr men våra träd tycks i stort ha växt till mycket väl och samtliga plantor är nu så etablerade att vi känner oss trygga inför kommande vintersäsonger. Under året har vi också börjat att forma en tanke som kanske med tiden kan bli till en filosofi kring hur vi vill bedriva våra framtida äppelodlingar med mycket lite intervention och en stor tillit till äppelträdens egen styrka. Under 2019 planerar vi att utöka odlingarna avsevärt och ni blir de första att få ta del av våra planer när de är klara. 

Enstaka träd har till och mer burit frukt denna sommar. På bilden syns ett Höstdessert i en av raderna. Om inte alltför lång tid hoppas vi få bjuda in er alla till en riktig skörd.

Skördefesten 2018, Äppelfest i samarbete Umeå Smakfestival

I år har vi valt att samarbeta kring skördefesten med Umeå Smakfestival som går av stapeln 13-16 september. En av dagarna, den 15:e september, har äppeltema och programmet syns nedan.

11:00 Umeå Smakfestival öppnar
11:00 Vi gör en äppeltavla, kom och var med! I samarbete med Västerbottens Museum
12:00 Äppelverkstad, var kreativ med äpplen! Hålls av David ”dessertmästaren” Knutsson från Gotthards krog och UmeåX
13:00 Vi utser Umeås bästa äppelpaj! Tävlingen sker i samarbete med UmeåX, Gotthards krog och Brännland Cider
Mer info om tävlingen hittar du här: Umeås bästa äppelpaj
14:00 Ciderbaren öppnar, kom och träffa Brännland Cider och prova hela sortimentet
15:00-17:00 Gästspel! Harlequin by H&T
17:30 Brännland Cider, Andreas Sundgren
18:00 Gästspel! Köksbaren och Brännland Cider
20:00 Musikunderhållning i stora tältet
21:00 Festivalen stänger för kvällen

På dagen bjuder vi på äppelrelaterade aktiviteter och äppelpajtävling. Till eftermiddagen och kvällen kommer vi att bemanna en ciderbar med Brännland Ciders produkter och genomföra ett gästspel tillsammans med Köksbaren i Umeå som kvällen till ära har utformat fyra smakportioner för att särskilt passa med Brännland Ciders produkter. 

Biljetter till smakportionerna kan köpas i festivalbaren i förväg (gärna i god tid innan) och dryck köpes på plats i  ciderbaren. 

Information om hur man köper biljetter till middagen finns på Umeå Smakfestivals webb och festivalens fullständiga program finner ni här. De av er som inte har plockat upp sina adoptionsdiplom tidigare kan komma förbi i cider-baren på Rådhustorget i Umeå från och med kl 14 den 15:e september och hämta just ert diplom.

Öppet i odlingen 15:e september

Parallellt med äppeldagen på Smakfestivalen så kommer vi att ha öppet ute i odlingen mellan 12.00 och 15.00 för er som vill komma och besöka era träd. Ange Röbäcksdalen 1:1 i Google maps så får ni instruktioner om hur man tar sig ut.

Vi hoppas på att få träffa er antingen på Röbäcksdalen eller i samband med Smakfestivalen den 15:e september. Om ni har några frågor tveka inte att maila på info@brannlandcider.se