Pressmeddelanden 10 december, 2018

Brännland Cider och Petter Alexis Askergren släpper Brännland Iscider PLEX 9818

Petter Alexis Askergren och Brännland Ciders Anderas Sundgren Graniti fann varandra under 2016, Petter hade blivit ett fan av Brännland Iscider och utifrån det inleddes gemensamma samtal och ett fördjupat samarbete kring svenska äpplens potential. Den 10 december släpps den första gemensamma produkten – Brännland Iscider PLEX 9818 – en fatlagrad iscider i begränsad utgåva i samband med Petters 20-årsjubileum som artist.

– Vi är enormt stolta och glada att vi får vara en del av Petters resa, att få vara med och högtidlighålla hans jubileum som artist är förstås extra hedersamt, säger Anderas Sundgren Graniti.

Konst, om det så är text, bild eller musik, skapas i skärningspunkten mellan brinnande passion och krävande hantverk. Allvarligt menad vin- och ciderproduktion är liksom andra konstformer ett mänskligt uttryck som involverar huvud, hjärta, händer och tid.

– Jag är passions-driven och älskar underdog-perspektivet! Därför blir det Brännland Cider har startat, och går i bräschen för, början på en rörelse som handlar om att svensk dryck kan vara så mycket mer och ta plats på en verkligt hög nivå, säger Petter Alexis Askergren.

Tillsammans med Petter valde Brännland Cider ut en iscider från skördeåret 2016 producerad av de svenska äppelsorterna Ingrid Marie, Kim och Aroma vars must koncentrerats med hjälp av naturlig Västerbottnisk vinterkyla och som därefter varsamt har fått jäsa under våren 2017. Efter avslutad jäsning har iscidern fått mogna under 12 månader på ett 114 liters ekfat producerat i Österrike av Transylvansk ek.

– Petter står för så många saker för oss. Först och främst som artist förstås, en artist vi alla har växt upp tillsammans med, men också som en person med en ständig vilja att förändras och utvecklas över tid, som en slags naturkraft. Han bär med sig nya dimensioner till allt han gör och så även i samarbetet oss emellan, säger Andreas Sundgren Graniti.

Brännland Iscider PLEX 9818 representerar mötet mellan Petter Alexis Askergren och Brännland Cider, ett ärligt möte mellan kunskap, passion och erfarenhet. Det är en iscider med djup, mogen sötma och tydliga inslag av ek som balanseras av klara äppeltoner och den strama, friska syra som karaktäriserar svenska äpplen.

Planen vidare är att årligen släppa en ny begränsad upplaga iscider, lagrad på samma fat för att undersöka hur ett förändrat fat samspelar med varje ny årgång och för att visa svensk ciders samhörighet och föränderlighet i relation till sin terroir.

– Jag ser på Brännland Ciders utveckling med spänning men också med stor stolthet. Att få göra den här fatet ihop med dem känns extremt stort för mig, avslutar Petter.

Brännland Iscider PLEX 9818 finns från den 10 december i Systembolagets beställningssortiment, artikel nr 86638 samt för Horeca via Vinunic. Upplagan är begränsad, 650 flaskor, och varje flaska är signerad av Petter.

Brännland Cider produces cider using 100% Swedish apples for a national and international market. The company's first vintage, an ice cider produced in the Swedish county of Västerbotten, not far from the arctic circle, using Swedish apples in adherence to the denomination set in the  country of origin of ice cider, Canada, was released in 2012.