Pressmeddelanden 7 oktober, 2019

Brännland Cider släpper Pernilla Perle 2018 – en kärlekshistoria

Fredag den 4:e oktober släpps Brännland Cider Pernilla Perle 2018 i Systembolagets exklusiva sortiment. 

Brännland Cider Pernilla Perle är en elegant, halvtorr, lätt mousserande, frisk cider som är en kärleksförklaring i sig självt. Pernilla Perle skapades under 2013 och 2014 under lite speciella omständigheter.

Andreas Sundgren Graniti, Brännland Cider,

– Jag var skyldig min hustru stora mängder Champagne efter ett vad som jag förlorade. Vadet handlade om hur vår andra årgång iscider skulle tas emot. Jag trodde att den skulle misslyckas men Pernilla var säker på att den skulle bli bättre än den första och för varje recension som var positiv skulle jag bjuda henne på Champagne. Hon fick förstås rätt och efter ett tag blev jag skyldig henne stora mängder Champagne. Under 2014 så bestämde vi oss därför för att skapa en egen mousserande cider till henne, en cider som fick namnet ”Pernilla Perle”.

Pernilla Perle produceras som en iscider. Musten koncentreras alltså med hjälp av den naturliga Västerbottniska vinterkylan jäser under vårsäsongen och jäses till en elegant, vinös, halvtorr cider med lätta bubblor.

– Processen ger oss möjlighet att jäsa en cider med högre koncentration av smaker, restsocker och med högre naturlig alkohol än en cider producerad på okoncentrerad äppelmust, därför har Pernilla Perle jämförts med Riesling snarare än cider.

– Processen lyfter också den friska profil som svenska äpplen har så den är en kärleksförklaring både till svenska äpplen och till min hustru.

Den aktuella årgången för Pernilla Perle är 2018.

– 2018 karaktäriseras av lite mer sötma och en större, rundare kropp. Lite mer restsocker än tidigare år och en fantastiskt lång, fräsch avslutning. 

Brännland Cider Pernilla Perle passar bra som aperitif men också som fint ackompanjemang till asiatisk mat och klassisk husmanskost som fläskkarré och äppelkompott. Balansen mellan sött och syrligt är, precis som i Brännland Iscider, en viktig nyckel till Pernilla Perles mångsidighet.

Livets Goda ger Pernilla Perle 2018 95 poäng och skriver,

”2018 Pernilla Perle (artikel 18016, 375 ml, 59 kr, 95 p) Så annorlunda mot 2017 och nog visar förra årets värme sitt ansikte i denna. Det är rikedom direkt från första sniff och med ett djup som får oss att sitta där fånleendes. Bakade äpplen möter sultanarussin och crème brûlée och det hela är bara så klingande rent. Smaken fyller gommen med välbehag, solmogna äpplen, Werthers karameller och honung där allt sitter samman, komplext helt enkelt. Kristallklar smak, tänk renaste alpbäcken, syra som skänker ryggrad och en vinös avslutning som får oss att sammanfatta det hela kort och gott med; en rätt fantastisk cider. Och den är svensk!”

Brännland Cider Pernilla Perle 2018 på Brännland Ciders hemsida.

Brännland Cider Pernilla Perle 2018 på Systembolagets hemsida.

Brännland Cider produces ice cider using 100% Swedish apples for a national and international market. The company's first vintage, an ice cider produced in the Swedish county of Västerbotten, not far from the arctic circle, using Swedish apples in adherence to the denomination set in the  country of origin of ice cider, Canada, was released in 2012.