Pressmeddelanden 18 oktober, 2019

Brännland Cider släpper Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015

Den 18:e oktober släpps Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015 i en begränsad upplaga om 650 flaskor. 

Brännland Iscider Belle de Boskoop är den finaste musten från den exceptionella årgången 2015. Spontanjäst på ett litet ekfat och sedan lagrad på samma fat helt orörd i 36 månader. Lagringen har givit iscidern ett djup och en tyngd som inte står något dessertvin efter. 

Alla de egenskaper man förknippar med fatlagrad iscider har förstärkts, oxidativa, nästan avec-liknande toner av mörkt socker och karamell kombinerat med djup sötma. Strax före buteljering har cidern fått ett lätt anslag av Brännland Iscider Barrique 2017 för att skruva upp syran och balansera Belle de Boskoops 220 gram restsocker.

Andreas Sundgren Graniti, Brännland Cider,

– 2015 var Brännland Ciders fjärde årgång och någonstans i samband med den kunde vi börja höja blicken och fundera på hur vi ville att svensk iscider skulle utvecklas bortom sin blotta existens. Vi tyckte det skulle vara spännande att undersöka hur vår iscider skulle svara på lång fatlagring. 

Teamet på Brännland Cider har följt utvecklingen i oregelbundna intervaller och smakat när andan fallit på. 

– Den idé vi formulerade på Markus Lundéns inrådan när vi la iscidern i fat var att ställa fatet i ett hörn och glömma bort det. Lite som Douglas Adams beskrivning av hur man lär sig att flyga. Under våren 2019 smakade vi igen och bestämde oss för att det var dags att gå vidare till butelj. Den slutliga iscidern är bortom våra vildaste förväntningar och det säger kanske något om 2015 års kvalitet att vi inte har lagt undan en ny Belle De Boskoop förrän 2018. 

– Svenska äpplen har en enorm potential att leverera stora vin-upplevelser. Vi hoppas att Belle de Boskoop 2015 ska visa en del av den potentialen. 

Belle de Boskoop 2015 på Brännland Ciders webb.

Belle de Boskoop 2015 på Systembolagets webb.

BELLE DE BOSKOOP 2015, SMAKNOTER

UTSEENDE Djup, rödskiftande bärnstensfärgad.

DOFT Runt mörkt socker, rom och calvados-toner, skogsgolv efter vårregn.

SMAK Tung, mörk karibisk karamellsötma balanserad av en klar, sjungande äppelsyra.

BELLE DE BOSKOOP 2015, TEKNISK INFORMATION

ALKOHOLHALT: 9,5%

RESTSOCKER: 220 gram/liter

BUTELJERAD: 2019

ÅRGÅNG: 650 flaskor 187 ml – flaskor/kolli 6 st

SERVERINGSTEMPERATUR: 8-12 grader LAGRING/FÖRVARING: Svalt och mörkt. Stor lagringspotential.

SERVERINGSTIPS: Meditationsvin. Köp en flaska. Lagra den länge. Njut vid ett speciellt tillfälle

Brännland Cider produces ice cider, a sweet dessert wine cider, concentrated and elevated using the natural cold temperatures of the landscape using 100% Swedish apples. The company is situated in the northern Swedish county of Västerbotten, not far from the arctic circle.