Brännland Iscider 2018
19 mars, 2020

Lite bättre nyheter i en svår tid

Så, till vår kollektiva förvåning, finner vi oss i en svår tid. På Brännland Cider känner vi redan av att världen håller på att stänga ner. Finns det då inga goda nyheter?

Vi avslutade just extraktionen av årgång 2019 och den har givit oss lägre sockerhalter som ett resultat av den ovanligt varma vintern. Den här årgången kommer alltså, som jag har skrivit här tidigare, att vara något helt nytt. Men i motsats till vad vi trodde så visar de lägre sockerhalterna på nya möjligheter, en helt ny personlighet för vår iscider. Äppelsorter som vi har kommit att känna igen under de senaste åren visar helt nya uttryck.

Vi omfamnar det. Och i den cykel som är vinmakeri för varje årgång med sig förnyelse, stänger en del dörrar som man trodde skulle vara öppna för evigt men öppnar andra. Det finns en stark känsla av rikedom långt bortom den monetära betydelsen av ordet i att ha en ny årgång redo för jäsning i cideriet. Äventyret och upptäckten börjar om. Varje ny årgång.

Det har funnits ett otal tillfällen genom åren då vi förtvivlat över de svårigheter och utmaningar som följer med det vi gör men varje gång vi har trott att vi är vid slutet av vägen och att inget mer kan göras så har vi tagit oss igenom till andra sidan. The gångna säsongen och vintern har varit en av de perioderna. Då vi trott att vi inte skulle nå våra mål, inte kunna producera något av värde, inte kunna röra oss framåt. Att förtvivla över att inte kunna producera dessertvin är kanske, i ljuset av det som nu sker, ett lyxproblem i någon mån. Å andra sidan så ger arbetet nära naturens villkor en tydlig bild av hur, om vi är villiga att anpassa oss, hinder kan övervinnas och kanske till och med omvandlas till tillgångar.

Vi hoppas att ni tar hand om varandra och kan se ljuset i slutet av er personliga tunnel. Stöd era lokala näringsidkare, kom nära kärnan i era respektive samhällen. Vi kommer att komma igenom det här starkare, klokare och bättre.

/Andreas Sundgren Graniti, Brännland Cider