Pressmeddelanden 10 november, 2020

Den 10:e november släpps Brännland Cider Perle 2018 i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment.

Brännland Cider Perle är en halvtorr iscider som visar upp svenska äpplens mest klassiska profil. Musten koncentreras med hjälp av den naturliga Västerbottniska vinterkylan och jäser under vårsäsongen till en elegant, vinös, halvtorr iscider med lätt mousse.

Andreas Sundgren, cidermakare och grundare Brännland Cider:

”Processen ger oss möjlighet att jäsa en iscider med högre koncentration av smaker, restsocker och med högre naturlig alkohol än en cider producerad på okoncentrerad äppelmust. Därför har Perle ibland jämförts med Riesling. 2018 karaktäriseras av lite mer sötma och en större, rundare kropp än tidigare år. Lite mer restsocker alltså och en fantastiskt lång, fräsch avslutning.”

Brännland Cider Perle passar bra som aperitif men också som fint ackompanjemang till asiatisk mat och klassisk husmanskost som fläskkarré och äppelkompott. Balansen mellan sött och syrligt är, precis som i Brännland Iscider, en viktig nyckel till Perles mångsidighet.

Den version av Brännland Cider Perle som nu släpps är den sista i sitt slag och från och med årgång 2019 får Perle en ny kostym och en ny presentation.

Andreas Sundgren:

”Vi har under ett par års tid arbetat med att koppla samman alla våra viner så att de bär på en inre logik, en rytm och ett tydligt släktskap med varandra samtidigt utan att förlora sin egen signatur och stil. I det arbetet är en förnyad Perle nästa steg. Faktum är att 2018, som vi slipper de sista flaskorna av nu, är den Perle som pekat ut riktningen för oss och vi kan konstatera, än en gång, att iscidern kan visa oss vägen om vi lyssnar.”

Livets Goda ger Brännland Cider Perle 2018 95 poäng och skriver,

“Så annorlunda mot 2017 och nog visar förra årets värme sitt ansikte i denna. Det är rikedom direkt från första sniff och med ett djup som får oss att sitta där fånleendes. Bakade äpplen möter sultanarussin och crème brûlée och det hela är bara så klingande rent. Smaken fyller gommen med välbehag, solmogna äpplen, Werthers karameller och honung där allt sitter samman, komplext helt enkelt. Kristallklar smak, tänk renaste alpbäcken, syra som skänker ryggrad och en vinös avslutning som får oss att sammanfatta det hela kort och gott med; en rätt fantastisk cider. Och den är svensk!”

Brännland Cider Perle 2018 släpps i 375 ml format och är tillgänglig i en begränsad mängd om strax under 4000 flaskor.

Artikelnummer på Systembolaget: 18031 Pris 59:90

Brännland Cider Perle 2018 på Systembolagets hemsida.