Barrique 2018 släppt
Pressmeddelanden 17 december, 2020

Brännland Cider släpper 2018 Brännland Iscider Barrique

Brännland Cider släpper den sjätte årgången av sin prisvinnande fatlagrade iscider Brännland Iscider Barrique. 2018 var ett märkesår i svensk äppelodling och iscidern som producerades var i naturlig balans från skörd och in i flaska.

Andreas Sundgren, cidermakare och grundare Brännland Cider:

“2018 är intressant så till vida att en den är formad i högre utsträckning av lagringen än vad vi är vana vid normalt. Vid fatningen, 2019, var iscidern lägre i alkohol och hade mer restsocker. Så under våren 2020 började en ganska stor del av den att jäsa långsamt igen och vi beslutade oss för att åka med snarare än att försöka stoppa någon del av processen. Det som kom ut i andra änden hade en högre alkoholhalt och mindre restsocker än vi hade tänkt oss men hade också en bättre balans mellan restsocker och syra. Det verkar alltså som att iscidern “ville” åka en bit till och vi är glada att den gjorde det. Resultatet är en stramare iscider. Det ska bli intressant att se hur den hanterar ytterligare lagring.”

Smaknoterna för året är skrivna av två av Brännland Ciders tidigaste och mest hängivna ambassadörer, Per och Lars Åkerlund, grundare och ägare av DUÅ i Umeå. 2018 är den sista årgången som kommer att lagras i 12 månader efter att man från och med 2019 års årgång förändrar lagringstiden för Brännland Iscider Barrique till 24 månader.


Artikelnummer: 76345
Pris Systembolaget: 159 kr.