Santio Rivas om Brännland Cider
27 januari, 2021

Brännland Cider och Messi

Låt oss presentera Santi Rivas. Santi är cider-domare på den internationella arenan, vinnare av många blindprovningar (vin), regelbundet publicerad hos magasin som Esquire och Elle samt en ledargestalt för Colectivo Decantado, ett kollektiv som blandar popkultur och vin på sociala medier. Just denne Santi har nu prövat vår cider och berättar nu om den på Youtube. 
Och för att Santi är en sådan personlighet (”skön lirare” är liksom inte vårt lingo), och för att vi känner oss lite hedrade såklart, vill vi visa hans klipp för er. Scrolla ned lite så hittar ni också en översättning.
Om du kan spanska säger vi grattis, följ Colectivo Decantado på Youtube.


[ÖVERSÄTTNING]
Hej vänner, välkommen till er favorit-vinhörna!

Eller, i dag kanske vi ska kalla den för ”ciderhörnan”, eftersom det nu ska handla om cider – närmare bestämt en specifik iscider – isciderns Messi! Varför har vi valt att kalla den just för en Messi-cider, efter Lionel Andrés Messi? Jo, vi vill använda honom som en metafor för när ett verk, en händelse eller i som i det här fallet, en produkt – når en sådan hög nivå att den blir gudomlig.

Att sätta en ”Messi D10S”-etikett* på något som iscider eller vin betyder helt enkelt att det är så bra, att det är Messi.

Nu tar jag glaset och låter drycken sippra in i munnen… och jag satte den inte i halsen eller fick upp den i näsan… eller spräckte glaset och skar upp gommen… det är vad som skulle kunna hända, för så exalterad blir man när man smakar Messi.

Och det som utmärker Messi – om man bortser från hans förmåga att skicka burofax (en tjänst som används i Spanien för att skicka viktiga dokument, reds. anm.) är att han har blivit den störste i världshistorien. Mozart var inte en bättre musiker än vad Messi är fotbollsspelare, och Debord var inte en bättre situationist än Messi var på att spela fotboll. Albert Camus var inte en bättre författare än Messi var fotbollsspelare.

Så den här cidern heter Brännland och tillverkas av min vän Andreas Sundgren, som jag bara kallar Andreas, för jag gillar inte att nämna folk vid efternamn. Andreas Sundgren är den som sköter tillverkningen av denna Messi-cider, som görs med äpplen som frusit på naturlig väg. Man marknadsför den därför som en alkoholdryck som bara kan tillverkas ovanför en viss breddgrad.

En eskimå kan tillverka den för eget bruk och sedan gå ut och jaga säl eller andra arktiska djur, men denne svensk gör det för kommersiellt bruk. Man kan köpa en mindre flaska, till samma pris, för 30 euro här – ett trick som jag också har använt mig av i stället för att behöva höja priset.

Och det är den högsta nivån en dryck kan nå.

Med andra ord, om du vill prova den bästa iscidern i världen…så är det ju så att den andre bäst rankade fotbollsspelaren ligger långt under den förstes nivå. Brännland är faktiskt så överlägsen att den här mannen inte ställer upp på internationella tävlingar med den eftersom han inte kan nå högre. Det tar bort tjusningen med att ställa upp på blindtester eller vinprovningar, för, ”det finns ingen som gör det bättre än jag…” Det finns ingen bättre än Brännland och Andreas… Andreas, min vän Andreas… Sundgren.