Brännland Cider Ingegerd Råman
18 mars, 2021

Ett glas nära Ingegerd Råmans hjärta. Och våra.

Från äpplet, genom våra händer, in i en flaska och sedan ned i ett glas – ett glas formgivet för njutning. Det var själva grundtanken för oss, att skapa en helhetsupplevelse av den iscider vi gör. Resultatet blev La Pomme.

Som en del i ambitionen att väva samman alla aspekter av vad vi vill att vår iscider ska vara närmade vi oss legendariska svenska glasformgivaren och krukmakaren Ingegerd Råman med frågan om hon skulle kunna tänka sig att formge ett glas specifikt för vår iscider. Ett glas som skulle göra njutningen av Brännland Iscider till en hel upplevelse.

Vi frågade Ingegerd eftersom en av hennes centrala idéer är att “ett vackert dukat bord kan förhöja smakerna på det som serveras”. Hon accepterade uppdraget och efter diskussioner och provningar med några av Sveriges bästa sommelierer och vinjournalister presenterade hon La Pomme.

“Det som attraherade mig med det här projektet var dels Andreas Sundgrens beskrivning av sina ambitioner med Brännland Iscider och dels flaskans form. En långsmal resning med korken naken i flaskhalsen och en stiliserad bild av en äppelkvist tryckt på korken”, berättar Ingegerd.

Ingegerd Råman och Brännland Iscider
Ska jag gå in i ett nytt projekt så måste det väcka min nyfikenhet, det måste finnas saker som jag känner att jag kan lära mig.

Ingegerd berättar vidare om vad som får henne att gå igång. ”Ska jag gå in i ett nytt projekt så måste det väcka min nyfikenhet, det måste finnas saker som jag känner att jag kan lära mig. Processen med att forma ett glas tillsammans med Brännland Cider och svenska sommelierer fyllde de kriterierna och utifrån det började jag arbeta med det här glaset som blev La Pomme. Det blev ett runt litet, lätt slutet glas, något som vi lärde oss i samtal med sommeliererna var den bästa formen för iscidern.”

La Pomme, Äpplet, är formgett för att interagera med och kontrastera Brännland Iscider. Som sensoriskt kärl lyfter glaset Brännland Isciders karaktäristiska syra men förmedlar ändå den djupa sötma som är dess kännetecken. I sin form påminner La Pomme om ett litet äpple och kontrasterar därmed iscider-flaskans slanka resning. En påminnelse om var iscider faktiskt kommer ifrån, äpplen. En kombination av jord och elegans.

På Skrufs glasbruk i Småland realiseras Ingegerds vision och La Pomme tog fysisk form. Varje glas är blåst för hand och unikt i sig självt. Både vi och Ingegerd är mer än nöjd med slutreslutatet. ”La Pomme blivit ett glas som är väldigt nära mitt hjärta”, säger Ingegerd.

Foto: Johan Gunséus


Om Ingegerd Råman: Formgivaren och krukmakaren Ingegerd Råman är en av Sveriges mest kända och uppskattade designerns. Med sina tidlösa, tydliga och enkla linjer har hon sedan 1968 byggt ett helt unikt formspråk och en värld av glas. En stor del av hennes produktion handlar om bruksföremål som glas, karaffer och skålar, eftersom en av hennes fantastiska idéer är att ett vackert dukat bord kan förhöja smakerna på det som serveras. Genom att konsekvent hävda skönheten i den enkla designen och det transparenta glaset har hon även vunnit gehör internationellt och finns numera representerad både i hem där design står i fokus liksom på svenska ambassader världen över. Hennes formgivning har gett henne en rad utmärkelser och en professorstitel som hon tilldelades av den svenska regeringen år 1995.


Här kan du köpa La Pomme.