Hur dricker man Brännland Cider?
25 mars, 2021

Hur dricker man Brännland Iscider? del 1, Grundkursen

Det är många som undrar. Men det är faktiskt inte svårare än att hälla upp lämplig mängd i ett lämpligt (vin)glas och njuta.

Okej, jag fattar, vårt förhållande till söta viner är inte helt okomplicerat. De flesta ryggar lite när söta viner kommer på tal. Det är inte fashionabelt att dricka dem och vi förknippar dem nästan uteslutande med desserter eller, för den lite mer vågade, med ostbrickan.

Ett exempel på hur styvmoderligt söta viner hanteras i Sverige är de årliga, obligatoriska, artiklar där diverse vinskribenter skriver om viner med stor lagringspotential som inte kostar detsamma som en liten bil. Trots att det mest självklara valet för den som vill köpa ett vin som håller för lagring i decennier och som är svårt underprissatt borde vara ett sött vin, så lyser de helt med sin frånvaro.

När man ska presentera ett sött vin, en iscider, på en konsument-mässa i Sverige så tackar de flesta nej med motivationen att de inte tycker om söta viner. Det gäller för övrigt på alla liknande sammankomster i norra Europa.

Hur dricker man sött vin?

Det första man tänker på är koppla ihop sött vin med söt mat. Utmaningen är att söta viner, precis som torra, rör sig på en ganska bred skala mellan viner som sensoriskt uppfattas som halvtorra med så lite som 50-60 gram restsocker per liter till sockerbomber med 250-300 gram restsocker per liter. Restsocker är alltså det socker som är kvar i musten efter att man jäst ut den mängd alkohol man vill ha eller kan få. Det rör sig inte om tillsatt socker utan om det socker som finns i den frukt man arbetar med. Vi pratar alltså om viner som har en tydligt söt sensorisk profil. Torra viner kan också ha små mängder restsocker utan att definieras som söta.

iscider och mat
Mängden restsocker i drycken är inte det enda som avgör hur söt vinet uppfattas. Syran och andra faktorer bidrar i hög grad. Och inte minst vad du äter till.

Hur man uppfattar sötma har inte bara med mängden restsocker, det är lika avhängigt av hur restsockret balanseras av andra faktorer, men kanske framförallt av vinets syra. Exempelvis kan ett vin som vår lättare iscider Claim uppfattas som betydligt mindre sött än ett annat vin med exakt samma restsocker därför att den naturliga syran i Claim är avsevärt högre än i andra motsvarande söta viner.

Därför blir konsumtionen av vinet avhängigt inte bara av att det bär på en viss mängd restsötma och definieras som ett sött vin utan av en större bild av hur det uppfattas när man dricker det.

För iscider är det än mer relevant eftersom syran i alla våra iscidrar konsekvent och med ganska stor marginal överstiger syran i ett motsvarande druvvin. En iscider med samma restsocker som en Sauternes uppfattas som mindre sött vilket i sin tur ger bredare möjligheter att kombinera det med olika maträtter.

Så hur dricker man Brännland Iscider?

Man kan börja i den allra enklaste änden. Brännland Iscider, som alla ambitiösa söta viner, kan, som jag noterade i början, drickas SOM dessert istället för till en dessert. Oräkneliga är de fredagar och lördagar då jag haft gäster till middag, inte orkat jaga ihop en efterrätt, helt enkelt bara öppnat en flaska sött vin och ställt den på bordet som dessert.

Vill man ändå att desserten ska innehålla fast föda så kan det räcka med att ställa fram en skål med jordgubbar till det söta vinet.

Om man nu har tid och möjlighet att bli lite mer organiserad så kan man bygga ut kombinationen till några grundläggande ostar och lägga till lite frukt. Personligen tycker jag att hårda, nötiga ostar funkar bäst till iscider. Comtes, Gruyere är säkra kort. Gärna med lite nötter till eller en marmelad, bryggor mot vinets sötma och syra.

vad kan man äta til iscider?
Hårda, nötiga ostar tycker många funkar bäst till iscider. Comtes, Gruyere är säkra kort. Gärna med lite nötter till eller en marmelad, bryggor mot vinets sötma och syra.

Annars är samma klassiska kombinationer som associeras till Tokajer och Bordeaux också gångbara med iscider och kanske ännu mer så. I Nordisk mattradition förknippar vi äpplen med kanel, ingefära och därför spelar iscider bra med Crema Catalana, äppelpaj av olika slag; Tarte Tatin med sin karamelliserade karaktär, smulpaj; med bär och frukt med syran att matcha iscider, hjortron och vaniljglass, sorbeter (kolla in Köksbaren i Umeå och deras kombo med Brännland Iscider här).

Serveringstemperatur för ett sött vin är, som allt annat, en smaksak, men om man är osäker så är man på den säkra sidan mellan 10 och 14 grader.

Drick Brännland Iscider i ett bra vinglas. En ganska stor kupa, dessertvinsglas tenderar att vara små därför att man dricker mindre mängd av ett sött vin men en alltför liten kupa gör inte vinet rättvisa, i det skiljer sig inte iscider från andra viner. Brännland Iscider kan man förstås också dricka ur det iscider-glas, La Pomme, som legenden Ingegerd Råman format tillsammans med oss och några av Sveriges bästa sommelierer.

Avslutningsvis. Inte rationellt nånting här.

Avslutningsvis: Att dricka Brännland Iscider, eller något annat sött vin för den delen, är inte rationellt. Och kanske blir det enklare att tänka på söta viner om man börjar i den änden. Söta viner, Brännland Iscider inräknat, har inget annat syfte än njutning. Det är en njutning som inte kan eller ska kvantifieras, rationaliseras eller motiveras och om man börjar där så blir steget från att vara en sötvins-skeptiker till en sötvins-älskare, kanske lättare att ta.