Claim by Brännland Cider
Pressmeddelanden 26 maj, 2021

Brännland Cider släpper ny årgång (2018) av Claim by Brännland Cider

Brännland Cider släpper sin andra årgång av kritikerrosade Claim by Brännland Cider. Claim släpptes första gången 2019 och representerar nästa steg i arbetet med att placera svensk och europeisk iscider på kartan. Ett lättare sött vin som lyfter den fantastiska syran och balansen i svenska äpplen.

Claim var ursprungligen en del av Brännland Ciders mer traditionella iscider men efter några års produktion fann vinmakar-teamet på Brännland Cider att en del av jäsningarna, specifikt de som startade på lägre sockerhalter, hade ett helt unikt uttryck trots att de kom från samma äppelsorter, skörd och koncentration som jäsningarna som startade på en högre sockerhalt. 2017 beslutade man att bryta ut de lättare jäsningarna. Det uttryck de bar på förtjänade en egen etikett, en egen röst, och så föddes Claim by Brännland Cider. Claim stakar ut och mutar in ny mark för Brännland Cider och för iscider i ett större perspektiv.

Claim by Brännland Cider förmedlar lätthet och ljus och har en mer floral profil än sina mer koncentrerade iscider-kusiner. Med lägre alkohol och mindre restsocker får den också ett bredare användningsområde än andra söta viner. Från traditionella kombinationer med lätta desserter och ostar till rätter som annars inte skulle associeras med ett sött vin.

Andreas Sundgren, grundare Brännland Cider om den nya årgången,

“Vårt mål med Claim, bortom att visa upp ytterligare ett uttryck av svenska äpplen, var att skapa vår motsvarighet till en Auslese i balans och kropp. 2017 var fantastisk på många sätt och vi var mycket stolta över den som ett första släpp. Samtidigt var färdigställandet av den årgången baserat på antaganden snarare än lång erfarenhet och den landade lite närmare ett halvtorrt vin än vi hade trott att den skulle göra. 2018 är annorlunda, den har samma restsocker som 2017 men en något lägre syra. Det för den närmare det ideal vi arbetade mot som är ett lätt sött vin med lite mer kropp utan att för den sakens skulle tappa Claims unika uttryck eller göra den till samma vin som de mer voluminösa iscidrarna i vår portfölj.”

Smaknoterna för året är skrivna av två av Brännland Ciders tidigaste och mest hängivna ambassadörer, Per och Lars Åkerlund, grundare och ägare av DUÅ i Umeå.

Artikelnummer Systembolaget 73799, pris 129 kr
Claim by Brännland Cider på Brännland Ciders web.
Claim by Brännland Cider på Systembolagets web.


Pressbilder hittar ni här.

 

Kontakt

Andreas Sundgren, vd och grundare Brännland Cider – andreas@brannlandcider.se
Gustaf Lönnbeck, Vinunic, gustaf.lonnbeck@vinunic.se