Att dricka iscider - del 2
26 maj, 2021

Hur dricker man Brännland Iscider? del 2, Överkursen

Har du missat grundkursen? Här hittar du den!


I grundkursen tog vi upp några av de mest klassiska, och kanske uppenbara, kombinationerna med söta viner. Men, när man har tagit sig förbi äppelpaj, hjortron och vaniljglass och nötiga hårdostar, hur gör man då?

Under ett antal decennier har vi varit slavar under idén att rött serveras till kött och vitt till fisk med några femtekolonnare i de respektive kategorierna till fågel och ljust kött. Tack och lov är den sanningen på väg att luckras upp även om den sannolikt har några år till i sig innan den dör helt. Vi har inte riktigt släppt sargen ännu och helt enkelt börjat dricka det vi tycker om till det vi tycker om.

Historiskt sett har viner med restsötma i mycket högre utsträckning varit en del av en måltid än de är idag och särskilt i sina respektive hemregioner har de klassiska söta vinerna förstås fått större svängrum i en måltid än endast som dessertvin.

Ordet ’dessertvin’ är kanske problematiskt

Kanske är det just ordet ”dessertvin” som är problematiskt. Med en sådan beteckning är det svårt för vemsomhelst att värja sig från att vinet ska drickas som eller till en dessert.

Kanske blir det enklare att tänka på ett vin som mer eller mindre sött och fundera på vilka övriga salt/söta kombinationer som fungerar väl i mat.

För att starta i den enkla änden. Ett sött vin kan lika gärna inleda en måltid som avsluta den. Det är få saker som är så lämpliga att starta en måltid med som ett lätt sött vin tillsammans med välgjort charkuteri, med rätt balans mellan vinets sötma och syra och charkuteriets djup, sälta och umami är ett sött vin svårslaget som aperitif.

Låt oss ta några exempel

För Brännland Ciders olika iscidrar är ett bra varmrökt fläsk i tunna skivor ett perfekt ackompanjemang men också klassiska lufttorkade produkter med fokus på San Daniele snarare än Parma om vi pratar om Italien och förstås en djup Jamón från Spanien om vi rör oss en spansk sfär. Gris och äpple fungerar helt enkelt bra ihop.

jamon fungerar till iscider

Vi valde att buteljera Claim by Brännland Cider som en egen iscider av just den här anledningen. Ibland behöver man en lättare iscider som, utan att förlora sin karaktär, är lite bredare att använda än ett traditionellt sött vin.

En klassisk kombination som sannolikt också ligger i början av en måltid är för övrigt ett stort sött vin i kombination med ank eller gåslever. Känner man att ank och gåslever är etiskt problematiskt så kan vi meddela att Brännland Iscider fungerar lika bra till en kycklingleverpaté. Här behövs ett tyngre sött vin för att matcha paténs fyllighet och fetma så gå på med Brännland Iscider eller Brännland Iscider Barrique.

Foie Gras med bärsås

Vill man ta ett steg upp så överraskar man sina gäster med ett sött vin till grillad fågel, gärna med en gräddig sås och flottyrstekt potatis. Det här är en klassisk kombination i Bordeaux på söndagarna och Brännland Iscider gör jobbet lika bra som en klassisk Sauternes.

Söta viner fungerar också till en hel del asiatisk mat. Från oss kanske framförallt Claim by Brännland Cider, som med sin lättare äppelton och höga syra fungerar väl till sydostasiatisk mat med fyllighet, hetta, sötma. Iscider spelar också bra med sashimi och ostron (såväl råa som tillagade) och skiner i kombination med en väl balanserad ceviche eller hummer tillagad på träkolsgrill.

asiatiskt till iscider

Om man ändå vill återgå till sött vin som, eller till dessert, så kan man göra det enkelt för sig och imitera den civiliserade italienska traditionen att doppa hårda små-kakor i sött vin. Till iscider fungerar alla mandel och nötbaserade skorpor och kakor.

Som producent får jag ibland frågan hur jag själv njuter iscider. Med tiden har jag blivit en mer meditativ konsument av alkohol och om jag dricker mitt eget vin så blir det oftast så att jag läppjar på en stor kupa efter en lång jaktdag i en fåtölj framför en brasa, kanske tillsammans med en mild cigarr. Alltså, inga kombinationer, inte alls som en del av en måltid, utan i lugn och ro, för att låta upplevelsen och den stund som vinet är en del av förflytta mig och mina tankar.

/Andreas

PS. Missa inte att läsa om det bortglömda vinet i det här blogginlägget.