Hernö Gin på fat från Brännland CIder
Nyheter 10 juni, 2021

Hernö Gin släpper Sipping Gin lagrad på fat från Brännland Iscider

För några år sedan skickade vi ett fat till Hernö Gin. Varken vi eller Jon på Hernö visste vad det kunde eller skulle bli om man la gin på ett iscider-fat. Nu vet vi. Årets Sipping Gin från Hernö har lagrats på iscider-fat från Brännland Cider.

Det finns ett litet antal flaskor och om man ska tro smaknoterna (vi kanske är liiite partiska) så ser den ut att vara fantastiskt god.

Här nere  kan du läsa Hernö’s pressmeddelande


Årets Hernö Sipping Gin, lagrad på fat från Brännland Iscider.

Ek, gröna äpplen och citrus med ett kryddigt avslut. Smakerna i årets Hernö Sipping Gin har utvecklats i symbios mellan Hernö Dry Gin och Brännland Iscider samt Sauternesvin under sextio dagars fatlagring. Lanseringen av nära tusen flaskor på den svenska marknaden sker den 28 juni via Systembolagets beställningssortiment.

Sextio dagar på fat som innehållit Brännland Iscider Barrique och innan dess kommer från det franska vindistriktet Sauternes har givit Hernö Dry Gin en gyllene ton och tydliga fattoner med anor från två framstående producenter av sött vitt vin.

– Det är väldigt inspirerande att arbeta med Brännland Iscider som vi vet sedan tidigare att den är en ypperlig kombo med Hernö Gin i cocktails. Att nu ta steget att lagra vårt gin på fat är att ta steget att låta våra smaker förenas i en process där tiden får göra sitt. Jag är mycket nöjd med resultatet och det är en stor glädje att få presentera Hernö Sipping Gin 2021, säger Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.

Den femte årgången av Hernö Sipping Gin.
Årets lansering är den femte i serien Hernö Sipping Gin där Hernö Dry Gin får lagra på fat av olika karaktär och från olika producenter. Tidigare har fat från Laphroaig, Ardbeg och olika fat från High Coast Distillery använts. Även i år väljer Hernö Gin att samverka med en norrländsk producent, denna gång från Umeå.

– Faten som tidigare använts för att lagra Sauternesvin ger inte så mycket ek, utan har genom långsam oxidering skickat smaker som karamell, bränt socker och rancio till vår produkt. Gissningsvis tillför de nu bokna höstäpplen med en välbalanserad syra och sötma till Hernö Gin, säger Andreas Sundgren, vd på Brännland Iscider.

Bokna höstäpplen kommer fram i gröna och krispigare toner.
– De smaker som utvecklats under lagringstiden är ek, gröna äpplen och citrus med ett kryddigt avslut. Det spännande i processen är att de bokna höstäpplena från Brännland Iscider kommer fram i krispigare toner i samverkan med vårt Hernö Dry Gin som präglas av mycket citrus och blommighet i sin grundform, summerar Magnus Ernstsson, destillatör på Hernö Gin.

Hernö Sipping Gin passar utmärkt att dricka som det är i det lilla glaset. Eller förslagsvis i en Negroni, Gin Sour eller Bijou.

Smaknoter:

  • Doft: Kraftig doft av ek. Enbär, älgört och en underton av syrliga gröna äppelskal.
  • Smak: Stor smak av enbär och ekfat, men även älgört, svartpeppar och citrus finns med där.
  • Avslut: Torrt, kryddigt nästan strävt avslut med mycket kryddor enbär och vanilj.

Alkoholvolym: 48,1%.
Volym: 500 ml.
Säljstart: 28 juni 2021.

Pris: 677 kr.

Lansering: 1 450 flaskor, varav 1 000 på den svenska marknaden.
Kryddor: Enbär, korianderfrön, älgört, kassiabark, svartpeppar, vanilj, lingon, citronzest.
Fat: Ex Brännland Iscider Barrique som tidigare burit vin från Sauternes.