IWSC Trophy 2021 Brännlad Iscider
Nyheter 14 juli, 2021

Brännland Cider tilldelas IWSC:s första iscider-trofé

Vid IWSC:s första internationella bedömning av cider producerad som vin, på 100% äpplen pressade av producenten vann Brännland Cider ett flertal medaljer, varav fem guldmedaljer, i klassen ”Iscider – producerad med naturlig kyla”. 

Den iscider som utnämndes till provningens bästa och tilldelades klassens trofé var Brännland Iscider Barrique 2013. Juryn gav den 97 poäng och skrev (fritt översatt):

”Aromatisk och givande doft. Smaken är elegant men ändå rik med gröna valnötter, kryddig muskot och kanel som omsluter karamelliserad apelsin och kanderat apelsinskal. Det här är så väl balanserat med en fantastisk syra. Ett komplext exempel med djup och en lång avslutning.”

 

Andreas Sundgren, grundare Brännland Cider:

”Vi tog beslutet att sluta tävla för några år sedan men när vi fick höra om IWSC:s initiativ under våren kände vi att det var dags att göra ett undantag. IWSC:s grundinställning är att man sysslar med bedömning snarare än tävling. De har dessutom varit lyhörda och som första organisation i Europa delat på iscider-klassen så att den iscider som produceras med naturlig kyla, alltså enligt den AOC som gäller i isciderns hemland, särskiljs från iscider producerad på annat sätt. IWSC:s ställning globalt tillsammans med en stark jury gjorde det omöjligt att inte delta. Vi är enormt hedrade och glada att ha tilldelats medaljer och att ha fått vara en del av det här historiska initiativet från IWSC.”

Brännland Cider representeras av Vinunic i Sverige och bolagets samtliga iscidrar finns i Systembolagets fasta sortiment


Om Brännland Cider

Brännland Cider grundades för tio år sedan av entreprenören Andreas Sundgren.

Bolaget producerar iscider (ett sött stilla dessertvin utvecklat i början av 1990-talet i Quebec, Kanada) och framställs av 100% svenska äpplen pressade på plats i Vännäsby tillsammans med den naturliga vinterkylan.

Brännland Iscider serveras på Sveriges och världens bästa restauranger tillsammans med legender som Yquem och Müller, finns i Systembolagets fasta sortiment och exporteras till ett tiotal nationella marknader inklusive Storbritannien, Tyskland, Schweiz och USA.

Parallellt med produktions och försäljningsexpansionen etablerar bolaget världens nordligaste kommersiella äppelodlingar.

Odlingarna är början på en ny jordbruksgren i norra Sverige, starten på en ny nordisk vintradition med nordliga äpplen som bas och en skyddad ursprungsbeteckning för svensk iscider. En vision med kraft att leva och utvecklas i ett sekel och mer.

Om IWSC

  • Med över 50 års erfarenhet, var IWSC, eller Club Oenologique som organisationen hette vid grundandet, den första officiella internationella vin och sprit-tävlingen.
  • IWSC domarkår består av en bred grupp sin och sprit-experter, ledande sommelierer, Masters of Wine och destillatörer från hela världen.

Kontakt Brännland Cider
Andreas Sundgren – Founder – andreas@brannlandcider.se

Kontakt IWSC 
IWSC: Kristen Dougall – Marketing Manager – kristen.dougall@iwsc.net