sakernas tillstånd - september
27 september, 2021

Sakernas tillstånd, Brännland cider september 2021

Vi befinner oss nu i det märkliga läge där pandemin är över och samtidigt pågår. Statschefer avgår och återkommer och avgår. Plötsligt avgår de igen. Helt och hållet denna gång. Restriktionerna lyfter.  

På Brännland Cider löper arbetet på under tämligen normala former. En vinproduktion befinner sig delvis utanför det normala samhällsflödet. Här är det årgångsrytmen, årstiderna och vinet som bestämmer och gemensamt för dem är att de alla skiter i vem som är statsminister eller vilket block hen kan tänkas tillhöra i den mån det sistnämnda har någon helst praktisk betydelse alls. Vin är. Det är ett skönt ankare. En kammare som man kan stänga dörren till och kasta bort nyckeln. Ett inre rum. Blir man alltför frustrerad med omgivningens uppfattade debilitet så låtsas man bara som att man befinner sig i ett upphöjt, tidlöst tillstånd. Vilket man alltså gör. Eller, vinet, vinet befinner sig i ett upphöjt, tidlöst tillstånd och ibland får man hälsa på och ta en fika med det där tillståndet. Och ni vet hur det är att hänga med en rockstjärna, man blir snabbt en själv, om än tillfälligt.

Sommaren har delvis ägnats åt att säkerställa att den snabba takt med vilket vårt terroirprojekt fortgår kan bibehållas. Projektet har nu en lång lista odlare som står i kö för att få etablera. Intresset är långt större än budgeten i projektet medger. Det är fantastiskt och visar att det finns människor därute som kan se längre och bredare än de normalt ges tilltro.

Entreprenörer i ordets rätta bemärkelse snarare än folk som får betalt av staten för att driva tveksam skola och vård. Det är trösterikt när Tyskland snart delar ut dykartuber och SUP:ar till samtliga medborgare. Även om vårt bidrag till att öka eller minska den globala uppvärmningen kan diskuteras. Å ena sidan etablerar vi klimatresilient jordbruk som binder kol. Å andra sidan nyttjar vi fossila resurser för den etableringen.

Under senvåren och sommaren har försäljningen i landet och utanför det återgått så sakta till det normala. Under året har vi haft tid att omvärdera och styra om. Hösten 2021 bjuder på två helt nya iscider från Brännland Cider. Nej. Mer får ni inte nu. Tålamod.

I juli gjorde vi ett undantag från beslutet från några år tillbaka att sluta tävla. Beslutet hade flera orsaker, dels att etablerade cidertävlingar inte riktigt har vetat hur de skulle bedöma eller kategorisera iscider samtidigt som motsvarande vintävlingar förstås inte hade plats för viner producerade på äpplen, men också att tävlandet i någon mån stjäl fokus från själva vinet för oss som producenter.

När IWSC kontaktade oss och andra producenter under våren och meddelade att de skulle införa en kategori som vände sig helt till producenter av iscider som nyttjar naturlig kyla i produktionen så kände vi att det var dags att pröva. IWSC fokuserar mer på bedömning än tävlan vilket ger feedback och kvalitetsmedvetande i en hel kategori.

Den mycket namnkunniga juryn utsåg Brännland Iscider Barrique 2013 (vår första årgång Barrique) till den bästa i bedömningen och gav den således en av IWSC:s eftertraktade troféer.

Bortom ny iscider till hösten så ser det också ut som att våra provodlingar i Västerbotten ska börja leverera lite mer signifikanta volymer frukt i höst vilket potentiellt gör 2021, vår tionde årgång, till den där vi på allvar kan börja utforska iscider producerad helt på äpplen från vår egen terroir. Vi kommer såklart att gnida in det med en portion grus ganska hårt i ansiktet på det senaste decenniets nejsägare vilket ger en kort men viktig tillfredsställelse för alla de finansiärer, teamet och ambassadörer som faktiskt trott på det vi gör hela tiden.

  • Vindeln
    Västerbotten

 

Betydligt mer signifikant (vedergällning är som bekant en rätt som ska serveras kall men nog så ofta också blir oväntat fattig när man väl får till den) är att vi nu, snabbare än vad vi själva hade anat, inleder resan mot en ny vinregion. I Västerbotten.

Sist och slutligen bjuder slutet av året på andra goda saker från Brännland Cider. Efter ett antal förfrågningar och samtal fram och åter har vi beslutat oss för att bygga och öppna ett tasting room som ska invigas i början av nästa år. Det betyder att grupper och enskilda, på lite olika sätt, kommer att kunna besöka oss och prova vår iscider på plats. Även detta är starten på en bredare publik verksamhet som syftar till att värva än fler ambassadörer till Brännland Iscider och till den större tanken vi har om hur vi ska ta vår plats i den större vinvärlden.

Väl mötta!