1 december, 2021

Sakernas tillstånd, november 2021

Så är årets äpplen pressade. Vi startade tidigare i år. Lite av en chansning men den betalade sig. Vädret slog om, som det gör ibland, sent i månaden och all vår must är frusen när pressningen är nästintill avslutad. Årets äpplen, och därmed årets skörd, är av god kvalitet och sammansättningen av sorter ser lite annorlunda ut än den gjort hittills i vår 10-åriga historia. 

Se vår filmade version med intervju av Joel Welander, vår vinmakare + annat smått och gott. 

Vi pressar en större mängd Belle de Boskoop i år. Belle är en äppelsort som vi tycker om och som bär på annan sorts botten än andra kommersiellt odlade äpplen. För första gången har vi också pressat en större volym av våra egna äpplen, från Burträsk och Röbäcksdalen.

2021 är vår tionde årgång och det känns naturligt på gränsen till gudomligt ingripande att just den tionde årgången presenterar tillräckligt med äpplen och därmed iscider från våra egna odlingar för att vi också ska kunna presentera den för er.

Redan i pressningen visar musten från de här äpplena exceptionella kvaliteter och vi hoppas, för inget i vinmakeri är givet på förhand, att kunna visa upp det uttrycket någon gång under 2022 eller 2023.

2021 är i övrigt en återgång till en mer normal produktion. 2018 präglades av överflöd, 2019 av en ny stil som ett resultat av den utmanande och magra äppelskörden, 2020 producerade vi inte en fullstor årgång som ett resultat av pandemin och även om det hårda arbetet med att pressa äpplen och producera iscider i kyla och mörker ibland är en kamp så är det skönt att vara tillbaka.

Jag vill passa på att tacka för det enorma gensvar Ember har fått av er, vår publik, som är de som bär Brännland Cider ut i världen. Det är fantastiskt att se intresset och att så många har njutit av en iscider för vintersäsongen.

2022 rymmer i övrigt flera nyheter från oss. Under första kvartalet öppnar vi vårt tasting room, samarbetet med Petter fortgår, buteljeringen av hans 2018 visar kvaliteter som gör den extremt lagringsduglig, den bästa årgången vi producerat tillsammans så långt.

Vi har också ny iscider att visa upp, även detta under första kvartalet nästa år.

Bortom det presenterar vi snart något som kanske inte i förstone berör er som njuter av vinerna men som kommer att ta det terroir-projekt vi  driver för att skapa en helt unik vinkultur i norra Sverige till nästa nivå. Det är ovärderligt i de tider som varit att ha en lojal, entusiastisk och ärlig publik. Utan er hade vi inte varit det vi är och gör idag. Tack.