Nyheter 23 februari, 2022

Brännland Iscider Plex 2018 – beställningssortimentet 23:e februari

Den 23:e februari släpps den tredje utgåvan av Brännland Iscider PLEX, ett samarbetsprojekt mellan Brännland Cider och artisten och vinimportören Petter Alexis Askergren.

2016 startade Petter och Brännland Cider ett samtal kring nordliga äppelodlingar och svensk cider. Samtalet rörde sig från adoption av äppelträd i Brännland Ciders äppelodling i Västerbotten till tanken om att skapa en helt ny iscider i samband med Petters 20-årsjubileum som artist 2018.

Under hösten 2018 släpptes det första samarbetet PLEX 9818 i en begränsad upplaga. Flaskorna tog slut mycket snabbt. Gemensamt tog vi beslutet att föra projektet vidare bara dagar efter släppet och nu kommer alltså Brännland Isicder PLEX 2018, Petters tredje årgång iscider i samarbete med Brännland Cider Iscidern jästes varsamt under våren 2019 och fick sedan mogna i 24 månader på två stycken 114 liters ekfat tillverkat av Transsylvansk ek.

Petter om PLEX iscider 2018

”Jag är imponerad över hur PLEX iscider utvecklas. Den förlängda lagringstiden har verkligen adderat stort djup och tyngd till det buteljerade vinet. Fantastiskt. I år har vi buteljerat ett begränsat antal magnumflaskor som kan lagra länge eller öppnas nu till speciella tillfällen.”

Andreas Sundgren, VD, Brännland Cider

”Samarbetet med Petter har utvecklats genom åren. Petter följer utvecklingen av och arbetar med flera av våra iscidrar och det gör honom väl placerad att föra ett samtal med oss som producent kring hur våra viner utvecklas, både vad gäller vinmakeriet och på flaska. 2018 har legat dubbelt så länge på fat som de tidigare två PLEX-årgångarna och den har hanterat lagringen mycket väl. Iscidern har utvecklat starka toner av smörkola men bibehållit fräschör, syra, och tunga men ändå klara äppeltoner. Med lite luft och temperatur rör den sig mellan olika kontraster med lite luft och temperatur, samtliga njutbara. 2018 var ett exceptionellt år redan från skörd och pressning och årgången har bara blivit bättre. Speciellt för i år är också att vi har buteljerat en begränsad upplaga magnum-flaskor. Riktiga samlarpjäser med en iscider som kommer att utvecklas vidare i många år.”

Artikelnummer Systembolaget 5510704 (beställningsortimentet), pris 199 kr. 650 flaskor 187 ml

Länkar

Produktsida webben: https://www.brannlandcider.se/cider-product/brannland-isicder-plex-2018-sv/

Produktbild: https://www.brannlandcider.se/wordpress/wp-content/uploads/2018/11/brannlandcider-flaskor-plex2018-187ml-1128×2288.png

Samtal mellan Petter och Andreas om släppet: https://www.brannlandcider.se/blog/2022/02/22/ett-samtal-om-brannland-iscider-plex-2018/

 

Kontakt

Andreas Sundgren, vd och grundare Brännland Cider – andreas@brannlandcider.se

Gustaf Lönnbeck, Vinunic, gustaf.lonnbeck@vinunic.se

Brännland Cider produces ice cider using 100% Swedish apples for a national and international market. The company’s first vintage, an ice cider produced in the Swedish county of Västerbotten, not far from the arctic circle, using Swedish apples in adherence to the denomination set in the country of origin of ice cider, Canada, was released in 2012