Andreas Sundgren vd brännland iscider
17 juni, 2022

Sakernas tillstånd, juni 2022

Jag inser att det var alltför länge sedan jag rapporterade från arbetet på Brännland Iscider och tänkte därför att det var dags att ta en närmare titt på årgång 2021 som är på väg att avslutas i vårt vineri. 

Om Brännland Iscider 2021 

Vid starten av extraktionen, det moment i produktionen då vi separerar den koncentrerade sötare musten från den frusna, fick vi en köldknäpp. Nog för att det alltid är kallt i januari och februari i det svenska taiga-bältet men nu snackar vi kallt även med vår egen måttstock. Nattliga temperaturer neråt 30 minus.

En hård frysning koncentrerar alltså sötman och de första stadierna av extraktionen var exceptionellt söta. Lite över en fjärdedel av hela årgången extraherades på kring 50 Brix sockervikt, någonstans kring 500 gram socker per liter.

När allt det här sockret var uttaget kom återstående tre fjärdedelar ut på betydligt torrare nivåer. Det betyder att spannet mellan den sötaste och torraste musten är ovanligt stort i årgången.  

Det ska tilläggas att ”torrt” i vår skärva av världen betyder en sockervikt på 25-30 Brix, 250-300 gram socker per liter, en vikt som i de flesta andra delar av universum inte skulle beskrivas som precis sockerfritt. 

Materialet överlag var av god kvalitet, runt, klart och balanserat med exceptionellt höga syra-nivåer. Jäsningarna var långsamma men rena och snygga och i stort fria från problem. Två tredjedelar av årgången är jäst med den naturliga jästsuccession som vi har i vår must. Vi har gradvis arbetat allt mer proaktivt med spontana jäsningar i de senaste årgångarna och isciderns profil förändras i linje med det.  

Som ett resultat av den kalla vädret är 2021 års Iscider kanske den sötaste vi har producerat. 2012 hade 180 gram socker per liter när den var i flaska, 2021 ser ut att landa över 200 gram även om vår blend inte är färdig ännu. I jämförelse kan man notera att 2019 hade 140 gram socker per liter. 

Resultatet är ett exceptionellt kraftfullt och muskulöst vin med bibehåller trots det sin elegans och balans. Den kommer att fortsätta att utvecklas från det här året, då jag fyller 50 år, till långt efter det att jag är borta. Det är egentligen en bra bit bortom vad vilken vinmakare som helst kan önska. 

Till dem av er som har läst detta, verkligen gillade den lättare stilen i 2019 och deppat ihop lite säger jag, förtvivla icke, vi har ett helt nytt vin till er.

Från vår mycket blygsamma årgång 2020 kom något slumpmässigt som var så bra att vi beslutade att undersöka och utveckla stilen ytterligare. 

Både 2020 och 2021 av det här vinet tillfredställer alla behov man kan ha av lätthet. För de där tillfällena man vill dricka ett sött vin som också är uppfriskande. 2020 släpps under hösten och 2021 tätt inpå. 

Väl mötta,  

Andreas Sundgren, grundare, Brännland Iscider