Brännland Iscider 2021 pressmeddelande
Nyheter 30 augusti, 2022

Brännland Iscider släpper årgång 2021

Brännland Iscider släpper årgång 2021. Efterfrågad och efterlängtad sedan bolaget sålde slut på sin senaste årgång i maj 2022.

Andreas Sundgren, grundare, Brännland Iscider om årgången:

Vid extraktionen i februari och mars hade vi bitvis låga temperaturer vilket gav mycket höga sockerhalter i startmusten. Under vårens jäsningar var vi övertygade om att årgången skulle bli vår hittills sötaste då en tredjedel av materialet började jäsa på en sockerhalt kring 50 brix.

När vi så började att prova och sätta samman vinerna klev årgången fram och visade sig vara något helt annat än det vi hade förväntat oss, ett vin med samma elegans och lätthet som 2019.

När så siffrorna kom från vårt labb visade det sig också att årgången hade ett nästintill perfekt 1:10 förhållande mellan socker och syra, något som vi alltid strävar efter men som vi bara nått fram till i två av våra tidigare årgångar.

En annan avgörande skillnad i år är att vi som vinmakare har genomfört lejonparten av produktionen med spontana jäsningar. Vi har alltid haft en blandning mellan vilda jäsningar och kontrollerade men i år har vi arbetat med de spontana proaktivt vilket ger årgången ytterligare en dimension.

 

Joel Welander, vinmakare om årgången:

2021 är den första årgången där jag har haft nöjet att följa vinet från frukt till färdigt vin. Den tidiga kylan i mars gav fantastiska extraktioner med extrema socker och syranivåer vilket betydde att vi fick en fantastisk samling viner att arbeta med.

De sötaste jäsningarna ger botten och de lättare sätter tonen för helheten vilket skapar en mycket elegant iscider som jag är stolt över att ha varit med och skapa.

 


 

Länk till Brännland Iscider 2021 på webben


Andreas Sundgren, vd och grundare Brännland Cider – andreas@brannlandcider.se

Gustaf Lönnbeck, Vinunic, gustaf.lonnbeck@vinunic.se