apple ice
2 september, 2022

Brännland Apple Ice

Mitt i pandemin beslutade vi oss för att dramatiskt minska vår produktion, till och med inte producera en årgång alls, till dess att vi visste mer om hur länge restriktioner skulle finnas på plats och hur de skulle påverka oss på längre sikt. En klok person, vid ett middagsbord en sen kväll, sa ”producera ändå något; så att ni inte tappar en årgång”. Vi lyssnade. En liten årgång för att hålla samman historien, fylla ett glapp i vertikalen, något för arkivet.

Tusen liter färdigt vin fyller tvåtusenfemhundra halvflaskor eller så. Mer än tillräckligt om man bara ska arkivera. Så fick det bli.

Men vinet bestämde sig, som det plägar göra, för att gå en annan väg. Det började jäsa spontant direkt efter extraktion. Vi beslutade att låta det vara, bara lite naturlig näring och fri temperatur för att ge den vilda jäststammen bästa möjliga förutsättningar. Efter en ovanligt snabb och helt problemfri jäsning stod vi med ett helt nytt vin, ett vin som på något märkligt vi hade gjort sig självt.

Jag önskar att vi kunde ta åt oss äran, få det att låta som om vi använde tiden till att ta nästa steg, men det kan vi inte. Vi gjorde mycket lite och även om beslutet att inte göra något inte riktigt är detsamma som passivitet, så känns det som att vi fick något till skänks. Vinets gudar plockade något ur tomrummet och släppte ner det i vårt vineri.

Brännland Apple Ice är skir, klar, balanserad och vild elegans. Den sortens vin man som vinmakare, när man väl fått syn på det, vill lämna allt annat för och ägna ett liv till. Vi släpper hälften av årgången och har valt att buteljera i 750 ml Riesling-flaskor, en hommage till de fantastiska vinmakarna i Rheingau och Mosel. Ett vin att dela och njuta.

Brännland Apple Ice kommer släppas fredagen den 25 november på Systembolaget. Här finns smaknoter.