26 oktober, 2022

Sakernas tillstånd, oktober 2022

Ett vineri följer inte riktigt samma kalender som det gängse året. I skrivande stund är vi på väg att avsluta den sista buteljeringen för årgång 2021 för att strax efter starta upp 2022. Vårt ”nyår” är första pressningsdagen i slutet av november.

Det har varit ett märkligt år. Å ena sidan har vi sett en fantastisk tillväxt för våra viner både i Sverige och utomlands. Å andra sidan har den otrygghet som pandemin innebar bytts ut mot en annan sorts otrygghet och det påverkar oss specifikt i vissa avseenden men ännu mer förstås världen som helhet på så många olika sätt.

Våra partners i Ukraina har från februari fram till för ett par veckor sedan, observerat radiotystnad. Vi har inte träffat dem personligen, vår arbetsrelation är ganska färsk och ändå utgör de en mer direkt koppling till det som nu sker än vad vi kanske hade förväntat oss. Vi har undrat, oroat oss för dem som individer. Det är svårt att veta vad man ska göra.

I allt det är det en trygghet att ha en årgång att producera. Rutiner, invanda grepp, ett levande material som rör sig kring en väl definierad linje. Allt går att känna igen och allt är ändå nytt.

Jag skrev i våras att 2021 sannolikt skulle bli vår sötaste årgång så långt. Jag hade fel.

När allt material var färdigjäst och vi satte oss ner för att smaka, fundera, dofta och blenda, klev ett helt annat vin fram än det vi hade förväntat oss.

Årgången (länk Systembolaget) landade i samma lätta och förhoppningsvis eleganta uttryck som 2019 (vår senaste normalstora årgång). Ett vin i vacker balans. Vad gjorde vi med det sötaste materialet? En ganska stor del ligger på fat för att bli Barrique 2021 och kanske också en annan typ av vin som vi leker med just nu.

I höst har vi flera saker att dela med oss av. Först, den 28:e oktober, släpper vi EMBER igen (länk Systembolaget), vår kryddade iscider, producerad speciellt för julsäsongen. En äppelglögg byggd på en bra iscider smaksatt som ett tyskt Glühwein med en topp-not av Bergamott och fortifierad med äppel-destillat gjord på cider från oss hos Tevsjö destilleri.

Den 25:e november släpper vi ett helt nytt vin, Brännland Apple Ice, som klev fram ur jäsningarna 2020, nästan på eget bevåg. Spontanjäst på en must med ett startsocker som är lägre än Brännland Iscider liknar det mest av allt en Auslese från Mosel.

På pappret liknar det Claim men är ett helt annan och, tycker vi, betydligt större vin.

Som en hommage till de vinmakare i Mosel och Rheingau som vi lärt oss mest av, ser mest upp till har vi buteljerat Apple Ice i en 75 cl Riesling-flute. Sverige är redo för ett sött vin i helflaska.

Vi står som sagt på randen till ett nytt år och vi är tacksamma för att fortfarande finnas kvar, för ert stöd, för det faktum att vår tionde kommersiella årgång präglas av en god äppelskörd. För 2022 utvidgar vi produktionen för att kunna möta efterfrågan hemma och ute i världen. De odlingar vi anlagt i norra Sverige genom vårt Terroir-projekt är nästintill färdig-etablerade och vi har skördat betydligt mer äpplen ur vår ur-odling på Röbäcksdalen än förra året. Tack.

/Andreas Sundgren, Brännland Iscider