Apple Ice
Nyheter 17 november, 2022

Brännland Iscider lanserar spontanjäst dessertvin på svenska äpplen och norrländsk kyla

Ända sedan starten 2011 har Brännland Iscider arbetat fokuserat med att skapa en unik nordsvensk vintradition med basen i svenska äpplen och västerbottnisk vinterkyla. Nu lanseras Brännland Apple Ice 2020, ett spontanjäst isvin gjort uteslutet på svenska äpplen och norrländsk kyla, med lätta 9,5% alkohol. Apple Ice 2020 är Brännland Isciders mest vinösa iscider hittills och en hyllning till rieslingvinerna från Mosel och Rheingau. Vinet är ytterligare ett viktigt steg i arbetet med att skapa ett unikt svenskt vin med sin bas i Västerbottens unika klimat.

Spontanjäsningen, vilket betyder att vinet inte gjorts med konventionell jäst, utan den naturliga jäst som finns i Brännland Isciders äpplen och vineri, har skapat en helt ny karaktär. Vinet är mer komplext utan att förlora den tillgänglighet och fräschör som är ett av Brännland Isciders karaktärsdrag.

”När vi först provade Apple Ice, insåg vi snabbt att det var ett speciellt vin och något som pekar ut en ny riktning för oss. Som vinproducent är det här den sortens vin som man skulle vilja ägna resten av livet åt att producera”, säger Andreas Sundgren, vinmakare och grundare av Brännland Iscider.

Apple Ice 2020 släpps i limiterad upplaga på 480 flaskor om 750 ml i Systembolagets tillfälliga sortiment den 25 november till priset 199 kr.

I den här filmen berättar vinmakare Joel Welander och grundaren Andreas Sundgren hur de tänkte när de tog fram Apple Ice.

Om iscider

Iscider, från början cidre de glace kommer ursprungligen från Quebec, Kanada och är ett sött vin producerat genom jäsning av äppelmust med en sockerhalt före jäsning på minst 30° brix motsvarande cirka 300 gram socker per liter. Sockerkoncentrationen ska uppnås med hjälp av naturlig kyla, i Brännland Isciders fall den norrländska vintern. Alkoholhalten i den färdiga produkten ska ligga mellan 7 och 13 volymprocent alkohol och mängden restsocker i den färdiga cidern får inte understiga 130 gr/L.. Inga tillsatser av färg, alkohol är tillåtna och chaptalisering eller tillsättning av socker är förbjuden i alla delar av produktionen.

Om Brännland Iscider

Brännland Iscider grundades i 2011 i Vännäs utanför Umeå, med visionen att skapa världens bästa dessertvin. Med en unik västerbottnisk terroir, och viner som görs av endast två element; svenska äpplen och norrländsk kyla, är Brännland Iscider redan ansedd som en av världens bästa isciderproducenter, och har prisats mångfaldigt. Senast med fem guldmedaljer av IWSC – International Wine & Spirit Competition. Brännland Isciders viner finns också representerade på trestjärniga Michelin-restauranger världen över, bland annat The Fat Duck utanför London, Arzak i San Sebastian och Hotel De Ville Crissier nära Lausanne.
Kontakt
Andreas Sundgren, vd och grundare Brännland Iscider – andreas@brannlandcider.se
Gustaf Lönnbeck, Vinunic, gustaf.lonnbeck@vinunic.se

Brännland Iscider, located in the village of Vännäs just outside Umeå, was founded in 2011 with the sole vision of creating the world’s best sweet wine. With a unique Swedish terroir and wines made of only two raw materials; Swedish apples and subarctic cold, Brännland Iscider produces an ice cider that today is regarded as one of the finest in the world.