brännland iscider nobelbanketten
Nyheter 10 december, 2022

Brännland Iscider 2021 första svenska vinet på Nobelbanketten sedan starten 1901

Efter två års uppehåll på grund av coronapandemin pågår just nu den årliga Nobelbanketten i Blå Hallen i Stockholm. I år ackompanjerar Brännland Iscider desserten till de 1 300 gästerna, och är alltså det första svenska vinet i bankettens 121-åriga historia.

”Ett av mina första och viktigaste mål när jag började göra iscider 2010 var att Brännland Iscider skulle serveras på Nobelbanketten. När vi går mot vår tionde årgång är vi där.”, säger Andreas Sundgren, grundare och VD på Brännland Iscider.

Historiskt har vinerna som serverats på banketten haft sitt ursprung i traditionella vinländer och distrikt, med tyngdpunkt på Frankrike och Italien. Att man nu väljer ett svenskt sött vin i konkurrens med sedan generationer etablerade vinproducenter är en tydlig bekräftelse på Brännland Isciders kvalitet och tar svenskt vin till en ny nivå.

Iscider, från början cidre de glace, kommer ursprungligen från Quebec, Kanada. Det är ett sött isvin producerat genom jäsning av äppelmust med en sockerhalt före jäsning på minst 30° brix motsvarande cirka 300 gram socker per liter. Sockerkoncentrationen ska uppnås med hjälp av naturlig kyla, i Brännland Isciders fall den västerbottniska vinterkylan.

”Det nordiska köket är känt världen över för sitt uttryck och sin kvalitet – men när det kommer till vin har vi inte samma status. Det ville vi ändra på. Med listningar på trestjärniga krogar världen över och nu Nobelbanketten, håller vi på att rita om kartan för svenskt vin”, säger Andreas Sundgren.

Om iscidern på Nobelbanketten
Vinet som serveras på banketten är Brännland Iscider 2021. Det är ett koncentrerat elegant sött isvin producerat på svenska äpplen med perfekt balans mellan syra och sötma och har en alkoholhalt på 9,5%.

Mer information om Brännland Iscider 2021, som serveras på Nobelbanketten, finns här. Högupplösta bilder finns på vår sajt, här.

Lista över drycker som serverats på tidigare års banketter finns på Nobelprisets officiella hemsida, här.

Om drycken iscider
Iscider, från början cidre de glace kommer ursprungligen från Quebec, Kanada och är ett sött vin producerat genom jäsning av äppelmust med en sockerhalt före jäsning på minst 30° brix motsvarande cirka 300 gram socker per liter. Sockerkoncentrationen ska uppnås med hjälp av naturlig kyla, i Brännland Isciders fall den norrländska vintern. Alkoholhalten i den färdiga produkten ska ligga mellan 7 och 13 volymprocent alkohol och mängden restsocker i den färdiga cidern får inte understiga 130 gr/L. Inga tillsatser av färg, alkohol är tillåtna och chaptalisering eller tillsättning av socker är förbjuden i alla delar av produktionen.

Om Brännland Iscider
Brännland Iscider grundades i 2011 i Vännäsby utanför Umeå, med visionen att skapa världens bästa dessertvin. Med en unik västerbottnisk terroir, och viner som görs av endast två element; svenska äpplen och norrländsk kyla, är Brännland Iscider redan ansedd som en av världens bästa isciderproducenter, och har prisats mångfaldigt. Senast med fem guldmedaljer av IWSC – International Wine & Spirit Competition. Brännland Isciders viner finns också representerade på trestjärniga Michelin-restauranger världen över, bland annat The Fat Duck utanför London, Arzak i San Sebastian och Hotel De Ville Crissier nära Lausanne.

Kontakt
Andreas Sundgren, vd och grundare Brännland Iscider – andreas@brannlandcider.se
Gustaf Lönnbeck, Vinunic, gustaf.lonnbeck@vinunic.se

Brännland Iscider, located in the village of Vännäs just outside Umeå, was founded in 2011 with the sole vision of creating the world’s best sweet wine. With a unique Swedish terroir and wines made of only two raw materials; Swedish apples and subarctic cold, Brännland Iscider produces an ice cider that today is regarded as one of the finest in the world.