10 december, 2022

Brännland Iscider 2021 första svenska vinet på Nobelbanketten sedan starten 1901

Efter två års uppehåll på grund av coronapandemin pågår just nu den årliga Nobelbanketten i Blå Hallen i Stockholm. I år ackompanjerar Brännland Iscider desserten till de 1300 gästerna, och är alltså det första svenska vinet i bankettens 121-åriga historia.

”Ett av mina första och viktigaste mål när jag började göra iscider 2010 var att Brännland Iscider skulle serveras på Nobelbanketten. När vi går mot vår tionde årgång är vi där.”, säger Andreas Sundgren, grundare och VD på Brännland Iscider.

Historiskt har vinerna som serverats på banketten haft sitt ursprung i traditionella vinländer och distrikt, med tyngdpunkt på Frankrike och Italien. Att man nu väljer ett svenskt sött vin i konkurrens med sedan generationer etablerade vinproducenter är en tydlig bekräftelse på Brännland Isciders kvalitet och tar svenskt vin till en ny nivå.

Iscider, från början cidre de glace, kommer ursprungligen från Quebec, Kanada. Det är ett sött isvin producerat genom jäsning av äppelmust med en sockerhalt före jäsning på minst 30° brix motsvarande cirka 300 gram socker per liter. Sockerkoncentrationen ska uppnås med hjälp av naturlig kyla, i Brännland Isciders fall den västerbottniska vinterkylan.

Se i filmen nedan, när journalisten Karina Folkesson intervjuar Andreas. Ett samtal om hur det känns att vara med på Nobelbanketten, svenskt vin och om Brännland Isciders resa.