Ända sedan starten 2011 har Brännland Iscider arbetat med att skapa en unik nordsvensk vintradition. Med hjälp av västerbottnisk vinterkyla, på en breddgrad i höjd med Grönland och Alaska, koncentreras musten från svenska äpplen och jäses till ett isvin. Brännland Iscider presenterar stolt nästa årgång av vinet som serverades på Nobelbanketten i december 2022. En blend av sorterna Mutsu, Cox Orange, Kim, Gloster och Belle de Boskoop. Årgången präglas av en hög sötma elegant balanserad av den höga syra som kommit att bli ett av Brännland Isciders kännetecken.
Brännland Iscider 2022 jäser med den naturligt förekommande jästen i musten och i vineriet. Övergången till spontana jäsningar påbörjades brett 2020 med den första årgången av Brännland Apple Ice och har nu applicerats på hela produktionen inklusive flaggskeppet Brännland Iscider.
Användningen av naturligt förekommande jäst ger frukten mer plats i de färdiga vinerna. Äppelsorterna i 2022 års blend domineras av Mutsu förstärkt av Cox Orange, Kim och Gloster och ett lätt anslag av den vinösa Belle de Boskoop.
Vi har alltid haft en blandning av spontana och kontrollerade jäsningar men eftersom söta viner på många sätt är svårare än andra viner att jäsa har det tagit oss tid att samla självförtroende och trygghet nog att helt och hållet gå över till spontana. Ett viktigt beslut i vår historia byggt på ett decennium av ackumulerad kunskap, erfarenhet och tillit till vinernas inneboende förmåga, säger Andreas Sundgren, grundare av Brännland Iscider.
Brännland Iscider 2021 blev det första svenska vinet som serverats på Nobelbanketten. Den uppföljande årgången, 2022 visar tydligt att iscider, precis som druvbaserade viner, skiljer sig mycket från årgång till årgång. Där 2021 var ganska stram flirtar den höga restsötman om 165 restocker/liter i 2022 istället med bolagets första årgång, 2012.
För mig är det här vinet är vildare, friskare och syrligare i doften än tidigare årgångar. Vildäpple! 2022 uttrycker sammantaget ytterligare en förändring i rätt riktning. Brännland Isciders viner har aldrig varit så intressanta som de är just nu, säger Joel Welander, flygande vinmakare på Brännland Iscider.
Brännland Iscider vinifierar musten från olika äppelsorter såväl som olika koncentrationer separat, med så lite påverkan som möjligt. Varje år blendar vi de bästa elementen från årgången och skapar Brännland Iscider, vårt flaggskepp och vår tolkning av den frukt, det svenska äpplet, som vi kan visa upp.
Om iscider
Iscider kommer ursprungligen från Quebec, Kanada och är ett sött vin producerat genom jäsning av äppelmust med en sockerhalt före jäsning på minst 30° brix motsvarande cirka 300 gram socker per liter. Sockerkoncentrationen ska uppnås med hjälp av naturlig kyla, i Brännland Isciders fall den norrländska vintern. Alkoholhalten i den färdiga produkten ska ligga mellan 7 och 13 volymprocent alkohol och mängden restsocker i den färdiga cidern får inte understiga 130 gr/liter. Inga tillsatser av färg, alkohol är tillåtna och chaptalisering eller tillsättning av socker är förbjuden i alla delar av produktionen.
Om Brännland Iscider
Brännland Iscider grundades i 2011 i Vännäsby utanför Umeå, med visionen att skapa världens bästa söta vin. Med en unik västerbottnisk terroir, och viner som görs av endast två element; svenska äpplen och västerbottnisk kyla, är Brännland Iscider redan ansedd som en av världens bästa isciderproducenter, och har prisats mångfaldigt. Fem guldmedaljer av IWSC – International Wine & Spirit Competition och första svenska vin på Nobelbanketten. Brännland Isciders viner finns också representerade på trestjärniga Michelin-restauranger världen över, bland annat The Fat Duck utanför London, Arzak i San Sebastian och Hotel De Ville Crissier nära Lausanne.