Barrique 2021
Nyheter 6 oktober, 2023

Ny årgång av Brännland Iscider Barrique

Ända sedan starten 2011 har Brännland Iscider arbetat med att skapa en unik nordsvensk vintradition. Med hjälp av västerbottnisk vinterkyla, på en breddgrad i höjd med Grönland och Alaska, koncentreras musten från svenska äpplen och jäses till ett isvin. Vi presenterar nu nästa årgång, 2021, av den fatlagrade iscidern Brännland Iscider Barrique.

Ibland handlar en vinmakares jobb om att vänta och Brännland Iscider Barrique 2021 är ett resultat av just detta. Vinerna fick mer än ett halvår extra i fat för att till slut komma samman.

– När vi först smakade vinerna som potentiellt skulle bli den färdiga årgången var vi inte alls nöjda. Vinerna var helt enkelt, trots en redan förlängd lagringstid, inte färdiga för att buteljeras. De behövde mer tid. Efter gemensam diskussion, med ledning av Joel Welanders expertis, bestämde vi oss för att vänta, säger Andreas Sundgren, grundare, Brännland Iscider.

Det finns flera anledningar till att Brännland Iscider Barrique 2021 tog längre tid på sig än normalt. Målet har varit att förlänga lagringstiden från och med 2021 och man har därför gått över till att endast lagra vinerna på stora fat, vilket drar ner mognadstakten. Vinerna har också spänt över stora ytterligheter. Från viner med mycket hög sötma till ovanligt torra viner med hög syra.

– Slutresultatet är det tyngsta vinet vi har buteljerat i större upplaga, men den viktiga balansen och spänningen vi söker i varje årgång är på plats och erbjuder allt och lite mer av det en Brännland Iscider Barrique ska vara, säger Andreas Sundgren, grundare, Brännland Iscider.

Brännland Iscider Barrique 2021 innehåller 220 gram restsocker per liter och har en total syra på 20,5 gram per liter. Vinet består till 50% av Mutsu och 50% av Belle de Boskoop.

Brännland Iscider Barrique 2021 dricks med fördel till desserter med inslag av äpplen och bär, ank- och gåslever. Eller att avnjuta som ett meditationsvin. Vinet har exceptionell lagringspotential.

Brännland Iscider Barrique 2021 finns i Systembolagets ordinarie sortiment, artikelnummer 76345, och kostar 189 kr.

För mer information och produktspecifikation, se bifogat pressmeddelande.

För fler bilder se Brännland Isciders hemsida.

Om iscider
Iscider kommer ursprungligen från Quebec, Kanada och är ett sött vin producerat genom jäsning av äppelmust med en sockerhalt före jäsning på minst 30° brix motsvarande cirka 300 gram socker per liter. Sockerkoncentrationen ska uppnås med hjälp av naturlig kyla, i Brännland Isciders fall den norrländska vintern. Alkoholhalten i den färdiga produkten ska ligga mellan 7 och 13 volymprocent alkohol och mängden restsocker i den färdiga cidern får inte understiga 130 gr/liter. Inga tillsatser av färg, alkohol är tillåtna och chaptalisering eller tillsättning av socker är förbjuden i alla delar av produktionen.

Om Brännland Iscider
Brännland Iscider grundades i 2011 i Vännäsby utanför Umeå, med visionen att skapa världens bästa söta vin. Med en unik västerbottnisk terroir, och viner som görs av endast två element; svenska äpplen och västerbottnisk kyla, är Brännland Iscider redan ansedd som en av världens bästa isciderproducenter, och har prisats mångfaldigt. Fem guldmedaljer av IWSC – International Wine & Spirit Competition och första svenska vin på Nobelbanketten. Brännland Isciders viner finns också representerade på trestjärniga Michelin-restauranger världen över, bland annat The Fat Duck utanför London, Arzak i San Sebastian, Disfrutar i Barcelona och Hotel De Ville Crissier nära Lausanne.

Kontakt
Andreas Sundgren, grundare Brännland Iscider – andreas@brannlandcider.se