apple ice 2021
Nyheter 27 oktober, 2023

Brännland Iscider lanserar ny årgång av Brännland Apple Ice den 3 november

Ända sedan starten 2011 har Brännland Iscider arbetat med att skapa en unik nordsvensk vintradition. Med hjälp av västerbottnisk vinterkyla, på en breddgrad i höjd med Grönland och Alaska, koncentreras musten från svenska äpplen och jäses till ett isvin. Vi presenterar nu nästa årgång av Brännland Apple Ice.

När Brännland Apple Ice 2020 lanserades, för nästan precis ett år sedan, tog den slut ett fåtal dagar efter lansering. Nu lanseras nästa årgång, 2021, i samma spontanjästa stil. I likhet med tidigare årgångar består vinet till 100% av äppelsorten Mutsu.

Den 3 november lanseras Brännland Apple Ice 2021, ett spontanjäst isvin gjort av endast två element: svenskodlade Mutsu-äpplen och västerbottnisk kyla.
Det är inte helt lätt att återskapa ett vin vars första årgång nästintill materialiserade sig ur tomma intet i vårt vineri. För att förstå och komma nära uttrycket av lätthet och vildhet utan att kompromissa med balans och tyngd kombinerade vi kända faktorer – äppelsort (i det här fallet 100% Mutsu) och sockernivån i startmusten – med en vild men övervakad jäsning. säger Andreas Sundgren, grundare, Brännland Iscider.

Resultatet är nära originalet men är ett mognare, vidareutvecklat vin. Den största skillnaden, syran i startmusten och det slutliga vinet, som är högre i Apple Ice 21 än i 2020, varierar från årgång till årgång även om sockerhalten är densamma och det i sin tur förändrar uttrycket. Njut den nu eller lägg undan. Vi tror att 2021 har större lagringspotential än 2020, säger Andreas Sundgren, grundare, Brännland Iscider

Brännland Apple Ice 2021 släpps i limiterad upplaga på 1200 flaskor om 750 ml i Systembolagets tillfälliga sortiment, artikelnummer 9264901, den 3 november till priset 219 kr.