Nyheter 3 november, 2023

”Äntligen en glögg för vuxna” – EMBER 2022, säljstart 3 november

Brännland Iscider presenterar EMBER 2022, med en årgångsiscider från 2022 som bas, kompletterad med äppeldestillat destillerad av Tevsjö destilleri på Brännland Iscider, varsamt kryddad med naturliga kryddor.

”Äntligen en glögg för vuxna” skrev Aftonbladet när vi släppte Ember första gången. Det gjorde oss glada, framför allt för att det sammanfattar vår ambition med Ember på ett bra sätt. Hur gör man när man har ett riktigt bra vin som bas men ändå vill göra glögg för att man älskar julen? Till att börja med, vad är glögg egentligen?

På bilden: revykungen Emil Norlander handlar glögg inför julen år 1916 (wikipedia).

Svenska Wikipedia läser som följer:
”Glögg är en nordisk varm dryck baserad på kryddat vin (vanligtvis rött). Ordet glögg kommer av det äldre ordet glödg, bildat av verbet glödga ’värma upp’ (jämför glöda). I andra språk förekommer varmt kryddat vin under namn som vin chaud (franska), Glühwein (tyska) och mulled wine (engelska)…
…seden att krydda vin finns i de flesta kulturer och i äldre tider var det vanligt eftersom vinet kunde vara av låg kvalitet på grund av dåliga lagringsförhållanden eller långa transporter. I den svenska kulturen är det varma kryddade vinet (vinglöggen) fast förankrad under den kalla årstiden i synnerhet före och under julen. Även i andra kulturer med kalla vintrar är det vanligt med varmt kryddat vin.”

 

Det hör eventuellt till vanligheterna även idag att det basvin som används för att göra vinglögg kanske inte är årets bästa. Vill man dessutom att glöggen ska vara mer eller mindre söt (och det vill nog de flesta svenskar) så måste man oftast tillsätta en hel del socker till det torra basvinet.

Här skiljer sig Brännland EMBER 2022 från annan glögg i det att den har sin bas i ett redan sött vin. Vi behöver alltså inte tillsätta socker i efterhand. Brännland EMBER 2022 är bottnad av en riktigt rund och harmonisk iscider, kompletterad med en för året justerad, lite mer diskret men samtidigt julig kryddning, kardemumma, kanel och kryddnejlika diskret flankerad av äppeldestillat från Tevsjö destilleri framställt på vår iscider. För att ytterligare markera att vi valt en riktigt bra iscider som bas i årets Ember har vi satt ut årgången på etiketten. Brännland EMBER 2022.

I Sverige intar glöggen en särställning bland de livsmedel som hör till specifika säsonger. Vill man vara cynisk kan man säga att svenskarnas relation till glögg är helt och hållet okritisk. Det verkar inte finnas någon ände på vad vi är beredda att svälja i glöggväg.

Vill man göra en varmare tolkning så är glögg något som svetsar samman Sverige under den mörka delen av året. Vi förknippar glögg med närhet och trygghet, vare sig den har alkohol eller inte. Brännland EMBER 2022, är vår tolkning av den känslan.

Ett naturligt sött vin på svenska äpplen, varsamt kompletterat med svenskt äppeldestillat och en lätt hand på kryddningen. Förhoppningsvis en god bild av svenskarnas mogna, långvariga kärleksförhållande till glögg.

Äntligen en glögg för vuxna?

// Andreas Sundgren, grundare, Brännland Iscider

——————————————————————

Brännland Iscider EMBER 2022 innehåller 150 gram restsocker per liter och har en total syra på 10 gram per liter. Vinet är producerat på Mutsu, Belle de Boskoop, Gloster och Cox Orange.

Brännland Iscider EMBER 2022 dricks varm som en traditionell glögg med mandlar, russin och mer kryddor eller kall, över is. Brännland Iscider EMBER är också utmärkt att nyttja som en del av en egg-nog eller i cocktails.

Brännland Iscider EMBER 2022 lanseras i Systembolagets exklusiva sortiment den 3 november, artikelnummer 10205-02, och kostar 189 kr.

För fler bilder, se Brännland Isciders hemsida.