Brännland Apple Ice 2022, 375 ml

Njut som sött vin, aperitif eller som en del av en måltid där sötman och syran kompletterar maten.

Med hjälp av norrländsk vinterkyla koncentrerar vi must från svenska äpplen och jäser den söta musten till ett isvin med lika delar friska äppelaromer, syra och sötma.

Brännland Apple Ice 2022, 375 ml

Om Brännland Apple Ice 2022

Andreas Sundgren, grundare, Brännland Iscider

För tredje året i rad gör vi Brännland Apple Ice på 100% Mutsu.

Vi känner igen det här vinet nu redan i koncentrationen. Var balansen i musten ska ligga innan jäsning för att alkoholhalt, restsocker och syra ska mötas vid samma korsning i det färdiga vinet.

2022 är den av de tre årgångarna som har lägst syra men vi har också träffat rätt vad gäller restsockret som är något lägre. Vinet kan upplevas som lättare och samtidigt något sötare än den föregående årgången.

Som jag har skrivit tidigare, det här är en vinmakares vin. Lätt och komfortabelt utan att förlora komplexitet och exceptionellt drickbart. Ett vin som är en fröjd att föra fram till buteljering.

Joel Welander, flygande vinmakare:

Som alltid är vinet kristallklart. Guld nästan bärnstenfärgad. Något lättare intensitet vilket vittnar om den lägre sockerhalten.

Doften primärt gröna äpplen som övergår i gula övermogna.  Det finns något vildt som är väldigt svårt att sätta fingret på. Det är alltid med en skräckblandad förtjusning jag smakar på viner som är motsätter sig kategorisering. För mig är det signaturen för ett spontanjäst vin.

I munnen är vinet vilt, ungt och vinöst, strukturerat men samtidigt fjäderlätt: Lämnar en enorm eftersmak som till att ta reda på (läs: dricka) mer. Ett väldigt balanserat vin.

Jag har en stor förkärlek till rena spontanjäsningar. Det skänker vinet en helt annat uttryck än kommersiella jäststrängar, speciellt i den här formen när vinet är ett uns torrare än våra andra viner. Jag skulle beskriva balansen mellan syra och socker som al dente vilket förstärker upplevelsen ytterligare. Utan att darra på manchetten hävdar jag att detta utmanar de bästa Spätlese och Auslese vinerna där ute.

Utseende
Lätt gyllene
Doft
Äpplen, gröna inledningsvis med gulare toner sekundärt. Citrus, fuktig sten.
Smak
Frisk med tydliga toner av citrus och mineralitet. Årgången kännetecknas av längd.
Alkohol
10 %
Restsocker
89 gram/liter
Total syra
8,6 gram/liter
Buteljerad
Juni 2023
Årgång

4000 flaskor 375 ml – flaskor/kolli 6 st
2000 flaskor 750 ml – flaskor/kolli 12 st

Serverings-temperatur
8-12 grader
Lagring/ förvaring
Drick nu och upp till fem år.
Med mat Ostar, desserter med inslag av äpplen och bär, ank- och gåslever. Fläsk och anka. Sommardagar på en terrass. Bottna en champagne-cocktail.

Utforska mer

Vill du ha spännande recept, dryckestips och information om Brännland Cider, anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Är du över 20 år? Are you old enough?

Den här sidan visar information om alkoholhaltiga drycker och vänder sig därför till besökare över 20 år.

This page contains information about alcoholic beverages which means you must be 20 years old to enter.