Med hjälp av norrländsk vinterkyla koncentrerar vi must från svenska äpplen och jäser den söta musten till ett isvin med lika delar friska äppelaromer, syra och sötma.
Med hjälp av norrländsk vinterkyla koncentrerar vi must från svenska äpplen och jäser den söta musten till ett isvin med lika delar friska äppelaromer, syra och sötma.
Andreas Sundgren, grundare, Brännland Cider
Det är inte helt lätt att återskapa ett vin vars första årgång nästintill materialiserade sig ur tomma intet i vårt vineri. För att förstå och komma nära uttrycket av lätthet och vildhet utan att kompromissa med balans och tyngd kombinerade vi kända faktorer – äppelsort (i det här fallet 100% Mutsu) och sockernivån i startmusten – med en vild men övervakad jäsning.
Resultatet är nära originalet men är ett mognare, vidareutvecklat vin. Den största skillnaden, syran i startmusten och det slutliga vinet, som är högre i Apple Ice 21 än i 2020, varierar från årgång till årgång även om sockerhalten är densamma och det i sin tur förändrar uttrycket.
Njut den nu eller lägg undan. Vi tror att 2021 har större lagringspotential än 2020.
Det här är ett nytt steg för oss som vinmakare och möjligen en ny riktning för hur ambitiöst vin på äpplen kan produceras och uppfattas.
6000 flaskor 750 ml – flaskor/12 per kolli
Vill du ha spännande recept, dryckestips och information om Brännland Cider, anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Läs mer om produkten hos Systembolaget