Brännland Apple Ice 2021

Njut som sött vin, aperitif eller som en del av en måltid där sötman och syran kompletterar maten.

Med hjälp av norrländsk vinterkyla koncentrerar vi must från svenska äpplen och jäser den söta musten till ett isvin med lika delar friska äppelaromer, syra och sötma.

Brännland Apple Ice 2021

Andreas Sundgren, grundare, Brännland Cider

Det är inte helt lätt att återskapa ett vin vars första årgång nästintill materialiserade sig ur tomma intet i vårt vineri. För att förstå och komma nära uttrycket av lätthet och vildhet utan att kompromissa med balans och tyngd kombinerade vi kända faktorer – äppelsort (i det här fallet 100% Mutsu) och sockernivån i startmusten – med en vild men övervakad jäsning. 

Resultatet är nära originalet men är ett mognare, vidareutvecklat vin. Den största skillnaden, syran i startmusten och det slutliga vinet, som är högre i Apple Ice 21 än i 2020, varierar från årgång till årgång även om sockerhalten är densamma och det i sin tur förändrar uttrycket.  

Njut den nu eller lägg undan. Vi tror att 2021 har större lagringspotential än 2020. 

Det här är ett nytt steg för oss som vinmakare och möjligen en ny riktning för hur ambitiöst vin på äpplen kan produceras och uppfattas.

Utseende
Kristallklar, lätt rött guld
Doft
Högdragen citrus och mineral.
Smak
Varma gula äpplen, sötma från stenfrukter, långt balanserat avslut med lika delar sötma, citrusskal och äppelsyra. Som min citronfromagen min gammelmormor serverade till dessert på söndagarna.
Alkohol
10 %
Restsocker
99 gram/liter
Total syra
12,9 gram/liter
Buteljerad
juni 2022
Årgång

6000 flaskor 750 ml – flaskor/12 per kolli

Serverings-temperatur
Lagring/ förvaring
Med mat

Utforska mer

Vill du ha spännande recept, dryckestips och information om Brännland Cider, anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Är du över 20 år? Are you old enough?

Den här sidan visar information om alkoholhaltiga drycker och vänder sig därför till besökare över 20 år.

This page contains information about alcoholic beverages which means you must be 20 years old to enter.