Brännland Iscider 2019

Med hjälp av norrländsk vinterkyla koncentrerar vi must från Svenska äpplen och jäser den söta musten till ett isvin med lika delar friska äppelaromer, syra och sötma.

Brännland Iscider 2019

Årgången är ett avsteg från tidigare år såtillvida att 2019 skiljde sig så markant från 2018 som äppelår i Sverige. Där 2018 var varmt och generöst på alla sätt, en rekordskörd, var 2019 det motsatta, svårt vårväder vid blomning och pollinering, en svag skörd. 2019 var som en suck, en utandning, från äppelträd som året innan hade producerat den bästa svenska äppelskörden på decennier. Även äppelträd behöver vila.

Som konsekvens fick vi en betydligt mindre volym äpplen att arbeta med 2019 så för att balansera råvara, arbetsinsats och färdigt vin beslutade vi oss för att extrahera vårt råmaterial på lägre sockerhalt än normalt.

Resultatet är en iscider som också är ett avsteg men vi tror inte att det avsteget är tillfälligt. 2019 års iscider presenterar sig som ett vin ännu närmare isciderns kärna, eller själ om man så vill, och vi är mer än nöjda med att stanna i det nya uttrycket.

Vid buteljering är 2019 ett lätt och skirt vin som just nu visar mer vita blommor än tung äpplighet. Drickbart direkt men med stark integritet. Trots årgångens lätthet bär den på god koncentration.

Vi har valt att buteljera vinet ganska knutet för att det ska få än mer livslängd på flaska.

 – Andreas Sundgren, grundare, Brännland Cider


Årgången är årgångarnas Greta Garbo. Elegant och skyggt men också kraftfullt och komplext. De något lägre sockerhalterna för året ger vinet ett distinkt uttryck, nästan som ett njutningsfullt litet bett. En njutning att servera nu och med sannolikhet flera decennier framåt.

 – Joel Welander, Vinmakare

Utseende
Kristallklar, ljust gyllene, toner av bärnsten.
Doft
Uttalat rent uttryck av solvarma äpplen, smultron, nektarin, rosor och jasmin.
Smak
Eleganta och intensivt, fräsch nektarin med en ton av kanderade äpplen som övergår i vita blommor och en lätt honungston. Långt avslut med anslag av salt karamell och vit sandsten.
Alkohol
9,5%
Restsocker
138 gr/liter
Total syra
16,3 gr/liter
Buteljerad
Mars 2021
Årgång

22000 flaskor 375 ml – flaskor/kolli 6 st
370 flaskor 1500 ml – flaskor/kolli 1 st

Serverings-temperatur
8-12 grader
Lagring/ förvaring
Stor lagringspotential.
Med mat Ostar, desserter med inslag av äpplen och bär, ank- och gåslever. Meditationsvin.

Utforska mer

Vill du ha spännande recept, dryckestips och information om Brännland Cider, anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs mer om produkten hos Systembolaget

Är du över 20 år? Are you old enough?

Den här sidan visar information om alkoholhaltiga drycker och vänder sig därför till besökare över 20 år.

This page contains information about alcoholic beverages which means you must be 20 years old to enter.