Brännland Iscider Fatlagrad Barrique 2018

Med hjälp av norrländsk vinterkyla koncentrerar vi must från svenska äpplen och jäser den söta musten till ett isvin med lika delar friska äppelaromer, syra och sötma.

Brännland Iscider Fatlagrad Barrique 2018

Om Brännland Iscider Barrique 2018 av cidermakare Andreas Sundgren:

Brännland Cider avsätter varje år en del av sin iscider för fatlagring. 12 månader på fat mjukar upp och integrerar den höga syran och de friska äppeltonerna med restsötman vilket skapar en fördjupad, mer komplex iscider, mörkare i både färg och smak.

“2018 är intressant så tillvida att en den är formad i högre utsträckning av lagringen än vad vi är vana vid normalt. Vid matningen under 2019 var iscidern lägre i alkohol och hade mer restsocker. Så under våren 2020 började en ganska stor del av den att jäsa långsamt igen och vi beslutade oss för att åka med snarare än att försöka stoppa någon del av processen. Det som kom ut i andra änden hade en högre alkoholhalt och mindre restsocker än vi hade tänkt oss men hade också en bättre balans mellan restsocker och syra. Det verkar alltså som att iscidern “ville” åka en bit till och vi är glada att den gjorde det. Resultatet är en stramare iscider. Det ska bli intressant att se hur den hanterar ytterligare lagring.”

Smaknoterna för året är skrivna av två av Brännland Ciders tidigaste och mest hängivna ambassadörer, Per och Lars Åkerlund, grundare och ägare av DUÅ i Umeå. 2018 är den sista årgången som kommer att lagras i 12 månader efter att man från och med 2019 års årgång förändrar lagringstiden för Brännland Iscider Barrique till 24 månader.

Utseende
Ljust gyllene, skiftande i bärnsten.
Doft
Mogna äpplen med inslag av fat men mindre karamell och klarare än tidigare årgångar.
Smak
Den andra jäsningen har lyft syran och balansen än högre med mjuk mandel och Madeleine-kaka i mellanregistret, ett stramt relativt torrt avslut.
Alkohol
10.5%
Restsocker
142 gram/liter
Total syra
15,7 gram/liter
Buteljerad
Oktober 2020
Årgång

26000 flaskor 187 ml
550 flaskor 1500 ml

Serverings-temperatur
8-12 grader
Lagring/ förvaring
Stor lagringspotential.
Med mat Ostar, desserter med inslag av äpplen och bär, ank- och gåslever. Meditationsvin.

Utforska mer

Vill du ha spännande recept, dryckestips och information om Brännland Cider, anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs mer om produkten hos Systembolaget

Brännland Iscider Barrique 2018

Är du över 20 år? Are you old enough?

Den här sidan visar information om alkoholhaltiga drycker och vänder sig därför till besökare över 20 år.

This page contains information about alcoholic beverages which means you must be 20 years old to enter.