Brännland Iscider 2022

Med hjälp av norrländsk vinterkyla koncentrerar vi must från svenska äpplen och jäser den söta musten till ett isvin med lika delar friska äppelaromer, syra och sötma.

Brännland Iscider 2022

Det är passande att vår tionde årgång också är den första för vilken vi helt och hållet har nyttjat den naturligt förekommande jästen i vår must för att jäsa vinet.

Övergången till naturlig jäst påbörjades på allvar 2020. Vi har alltid haft en blandning av spontana och kontrollerade jäsningar men eftersom söta viner på många sätt är svårare än andra viner att jäsa har det tagit oss tid att ackumulera självförtroende och trygghet nog att helt och hållet gå över.

Förändring är ett resultat av att metod och stil utvecklas, informerar varandra och till slut konvergerar. Det är ett flytande beslut konstruerat av många små över tid. Ett decennium av ackumulerad kunskap, erfarenhet och tillit till vinernas inneboende förmåga.

Resultatet är en årgång som är mycket konsekvent i sitt uttryck. Vår inhemska jäststammar tycks stanna på ungefär samma alkoholhalt oavsett startsocker. De tycks också relativt neutrala vad gäller det uttryck jästen bidrar med i det färdiga vinet.

Det gör att vår frukt får desto mer plats att glänsa.

Det faktum att inhemska jästsorter ofta får jobba hårdare än kontrollerade adderar ett vildare uttryck till det färdiga vinet.

De äppelsorter som dominerar årgången är Mutsu förstärkt av Cox Orange, Kim och Gloster med ett lätt anslag av vinös Belle de Boskoop.

Mutsu är den rika, intensiva ryggraden, Cox, Gloster och Kim adderar röda toner, lätta tanniner och längd. Belle de Boskoop lånar allvar till årgången.

2022 har ovanligt mycket restsocker vilket på sitt sätt också är passande eftersom dess historiska pendang, 2012, bar på uppåt 180 gram restsocker per liter.

Som vanligt balanseras restsockret av den syra som har blivit vår isciders kanske främsta kännetecken. Det här är ett sött vin att lägga undan. Det kommer sannolikt att åldras mycket väl.

 – Andreas Sundgren, grundare, Brännland Iscider


 

Det här vinet är vildare, friskare och syrligare i doften än tidigare årgångar. Vildäpple beskriver det bäst för mig.

Jag upplever det också som något skyggare, till och med mystisk i ordets bästa bemärkelse utan att tumma på intensitet eller komplexitet.

Spontanjäsningarna verkar fungera sensoriskt även för de sötare vinerna från Brännland Iscider. De adderar en dimension som är svår att sätta finger på men lämnar ett begär efter mer.

2022 uttrycker sammantaget ytterligare en förändring i rätt riktning. De här vinerna har aldrig varit så intressanta som de är nu.

 – Joel Welander, flygande vinmakare

Utseende
Kristallklar, bärnstensfärgad
Doft
Intensiv doft av äpple flankerat av stenfrukt.
Smak
Djup, balanserad äppelsötma utan att förlora sin karaktäristiska syra eller sin längd. Stenfrukter, en ton av salinitet.
Alkohol
9,5%
Restsocker
165 gram / liter
Total syra
15,5 gram / liter
Buteljerad
Maj 2023
Årgång

27,000 flaskor 375 ml – flaskor/kolli 6 st
1500 ml flaskor på förfrågan.

Serverings-temperatur
8-12 grader
Lagring/ förvaring
Lång och tålmodig
Med mat Ostar, desserter med inslag av äpplen och bär, ank- och gåslever. Meditation. Samlande. Höst och vinterkvällar. Till firande av ett nytt liv kommet till världen, till minne av ett liv passerat. Vilket 10 eller 100 årsjubileum som helst.

Utforska mer

Vill du ha spännande recept, dryckestips och information om Brännland Cider, anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs mer om produkten hos Systembolaget

Är du över 20 år? Are you old enough?

Den här sidan visar information om alkoholhaltiga drycker och vänder sig därför till besökare över 20 år.

This page contains information about alcoholic beverages which means you must be 20 years old to enter.